Τη 16η ετήσια διάλεξη στη μνήμη του ιδρυτή του Κ. Θ. Δημαρά διοργανώνει το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στις 7.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48).
Ομιλήτρια της εφετινής διάλεξης Δημαρά θα είναι η κυρία Κατρίν Βολπιλάκ-Οζέρ, καθηγήτρια της École Normale Supérieure des Lettres et Sciences Humaines της Λυών. Η διάλεξή της με τίτλο «Montesquieu encyclopédiste ou encyclopédique?» (Μοντεσκιέ, εγκυκλοπαιδιστής ή εγκυκλοπαιδικός;) θα γίνει στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Η Κατρίν Βολπιλάκ-Οζέρ συγκαταλέγεται μεταξύ των εγκυρότερων μελετητών του κορυφαίου στοχαστή του Διαφωτισμού Σαρλ Λουί ντε Μοντεσκιέ.

Ο Μοντεσκιέ, οι ιδέες του, η πολεμική που προκάλεσε ο κριτικός στοχασμός του σε ζητήματα δικαίου και πολιτικής βρίσκονται στο επίκεντρο των συγγραφικών ενασχολήσεών της.

Συμμετέχει στην έκδοση των Απάντων του Μοντεσκιέ σε είκοσι δύο τόμους από το Ίδρυμα Voltaire του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχει διευθύνει πολλές συλλογικές εκδόσεις και έχει διοργανώσει επιστημονικά συνέδρια που αναφέρονται στο έργο του.

Επιμελείται την τρίτομη έκδοση της Αλληλογραφίας και τη δίτομη έκδοση «Pensées» του Μοντεσκιέ.