ΗΠΑ – Γερουσία: Κυρώσεις εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν

Την υιοθέτηση σκληρότερων κυρώσεων εις βάρος του Ιράν ενέκρινε ομόφωνα η Γερουσία των ΗΠΑ ποινικοποιώντας τη συνεργασία ξένων χρηματοοικονομικών θεσμών με την κεντρική τράπεζα του Ιράν – βασικό κανάλι για την εισροή εσόδων της ισλαμικής δημοκρατίας από το πετρέλαιο που πωλεί.

Την υιοθέτηση σκληρότερων κυρώσεων εις βάρος του Ιράν ενέκρινε ομόφωνα η Γερουσία των ΗΠΑ ποινικοποιώντας τη συνεργασία ξένων χρηματοοικονομικών θεσμών με την κεντρική τράπεζα του Ιράν, η οποία αποτελεί βασικό κανάλι για την εισροή εσόδων της ισλαμικής δημοκρατίας από το πετρέλαιο που πωλεί.

Η Γερουσία προέβη στην κίνηση αυτή αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του Λευκού Οίκου ότι το να απειλούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να συμφωνήσουν να συνεργαστούν σε ενέργειες εις βάρος του Ιράν.

Στελέχη της κυβέρνησης είπαν ότι η επιβολή κυρώσεων εις βάρος της κεντρικής τράπεζας του Ιράν πρέπει να γίνει με έναν λελογισμένο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη αναστάτωση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου ή να υπάρξει σύγκρουση με χώρες-συμμάχους.

Οι ΗΠΑ ήδη απαγορεύουν στις εγχώριες τράπεζες να συναλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα του Ιράν, κάτι που σημαίνει ότι οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον θα έχουν στόχο να αποτραπούν οι συναλλαγές ξένων τραπεζών με αυτήν μέσω της απειλής του αποκλεισμού τους από το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η Γερουσία ενέκρινε, με 100 ψήφους υπέρ, τροπολογία του γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντες και του γερουσιαστή των Ρεπουμπλικανών Μαρκ Κερκ η οποία επιτρέπει στον αμερικανό πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις σε ξένες τράπεζες που προβαίνουν σε «σημαντικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα του Ιράν».

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοθέτημα για την Αμυνα.

Παρόμοιες διατάξεις έχουν εγκριθεί από μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες ότι με τη μία ή την άλλη μορφή οι κυρώσεις θα φθάσουν υπό μορφή νομοσχεδίου στο γραφείο του Μπαράκ Ομπάμα που θα κληθεί να τις εγκρίνει ή να ασκήσει βέτο.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk