Απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για την εξαίρεση των δικαστικών υπαλλήλων από την εφεδρεία έλαβε το υπηρεσιακό συμβούλιο του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία «στις καταργούμενες κενές οργανικές θέσεις δεν περιλαμβάνονται οι δικαστικοί υπάλληλοι και δεν γίνεται ρητή αναφορά σε αυτούς ούτε στις υπηρεσίες των γραμματειών των δικαστηρίων».

Με αυτόν τον τρόπο τίθενται νέα δεδομένα για τους 5.600 υπαλλήλους στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων της Δικαιοσύνης.

Η απόφαση του ΣτΕ συνέπεσε, μάλιστα, με την έκδοση προσωρινής διαταγής – ισχύει τουλάχιστον έως τη συζήτηση της αίτησης στο ακροατήριο – από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, που δικαίωσε δικαστική υπάλληλο η οποία θα έβγαινε σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία.

Το υπηρεσιακό συμβούλιο του ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορούν να καταργηθούν οι κενές οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα εφεδρείας γι’ αυτούς. Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, από τις διατάξεις του νόμου για την εργασιακή εφεδρεία (Ν.4024/2011) προκύπτει ότι στις καταργούμενες κενές οργανικές θέσεις δεν περιλαμβάνονται «οι κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων».

Ακόμη, επισημαίνουν ότι στον όρο «πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι», που χρησιμοποιεί το άρθρο 33 του επίμαχου νόμου, δεν περιλαμβάνονται οι δικαστικοί υπάλληλοι.

«Η μη υπαγωγή δε των δικαστικών υπαλλήλων στις ρυθμίσεις περί καταργήσεως οργανικών θέσεων του άρθρου 33 του νέου αυτού νόμου δικαιολογείται πλήρως από το γεγονός ότι ο ίδιος ο νομοθέτης έχει, ήδη, διαπιστώσει μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, λόγω της συσσώρευσης μεγάλου όγκου υποθέσεων, και έχει λάβει με προγενέστερους νόμους διάφορα μέτρα για να επιτύχει την επιτάχυνση της απονομής της. Η θέσπιση, όμως, μέτρων, όπως η κατάργηση των (ήδη πολλών) κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, θα δυσχέραινε πολύ, αν δεν ματαίωνε, την επίτευξη του παραπάνω σκοπού του νομοθέτη» αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση.