Oλη η πλατφόρµα πάνω στην οποία έχει χτιστεί η σχέση του ισχυρού φύλου και του αειθαλούς αντρικού αποστάγµατος, του ουίσκι, µετουσιώνεται µέσα από έναν βερµπαλιστικό υπερρεαλισµό, που σε δύο λέξεις περικλείει η ατάκα του Ερολ Φλιν: «Για έναν αληθινό άντρα η γυναίκα πρέπει να φαίνεται νέα, οι φιλίες δοκιµασµένες στον χρόνο και το ουίσκι του, για να απολαµβάνει τις γυναίκες και να εµπιστεύεται τους φίλους του, πρέπει να είναι πολλών ετών ώστε να φαίνεται στο ποτήρι που κρατάς ποιες γυναίκες ποθείς, ποιους φίλους έχεις, µα και τι σόι κουµάσι είσαι και ο ίδιος».

∆όξα τω Θεώ, η αγορά είναι γεµάτη από ετικέτες µε συγκινητικά µοναδική προσωπικότητα, κάθε τύπος άντρα θα βρει το αποτύπωµά του στη γευσιγνωστική τους γκάµα. Απόσταγµα σοφίας και απόσταγµα κυριολεκτικό, πρώτη φορά τόσο αλληλένδετα.


Για
τους περφεξιονιστές: Βοτανικό µα και πολύπλοκο στη µύτη, µε νότες από ρείκι αλλά και γλυκών καρπών από οπωροφόρα, αφήνει ένα βελούδινο άγγιγµα στον ουρανίσκο, δίνοντας ώριµα εσπεριδοειδή, γλυκά από µέλι µα και καραµέλα βουτύρου, καβουρδισµένες µελωδίες από την παλαίωση στο βαρέλι και κλείνει µε επίγευση διαρκείας. Είναι το απόσταγµα του άντρα που έχει αυτοπεποίθηση ή ενδείκνυται για στιγµές που χρειάζεται κάτι να τον εµπνεύσει. Το Chivas είναι ύµνος στο ολοκληρωµένο.

Για τους πολίτες του κόσµου: Αν είσαι πολίτης του κόσµου, αυτό είναι το ποτό σου. Είτε ως γητευτής ιδεών είτε ως κυνηγός ευκαιριών που είναι και το νέο ζητούµενο της εποχής, η συγκεκριµένη ετικέτα έχει µέσα της την παγκόσµια γεωγραφία της απόλαυσης. Οµοίως και γευσιγνωστικά είναι ένας άτλαντας από αρώµατα και γεύσεις.

Για τους πνευµατώδεις: Τύποι κοµψοί, µε στυλ, άποψη και πνευµατικότητα θα βρουν εδώ την ετικέτα τους. Σοφιστικέ άντρες µε ουσία και δυναµισµό έξω από αµπελοφιλοσοφίες του παρελθόντος έχουν µια αναφορά παραπάνω στο Glenrothes. Ως malt συνδυάζει το δυνατό µε το κοµψό και το φινετσάτο. Το µπουκάλι µε τη στυλιζαρισµένη ετικέτα, τα γλυκά και τα πικάντικα στοιχεία που σµίγουν στην παλέτα του και η σπουδαία παρουσία του νερού στην απόσταξη µα και στη συνοδεία του για να το απολαύσεις σκέτο, ιχνογραφούν έναν άντρα ψαγµένο, αλλά συνειδητοποιηµένο.

Για τους διαυγείς: O ποιητής Ρόµπερτ Λούις Στίβενσον το αναφέρει στο ποίηµά του «η επιστροφή ενός Σκωτσέζου από τα ξένα» το παροµοιάζει µε την οµηρική Ιθάκη. Πιο ξεκάθαρο από πολλά άλλα single malts, είναι η ιδανική επιλογή όταν έχεις χάσει κυριολεκτικά ή µεταφορικά τον δρόµο. Εντονα καπνιστό, µε νότες από καπνιστό ψάρι, φίνα γλυκά εσπεριδοειδή, ελαφρά τυρφώδες στο στόµα, βανιλάτο, µε µαύρη σοκολάτα και πιπέρια, αλλά και καπνιστή µακρά επίγευση, ιδανικό για άντρες που εύχονται να είναι µακρύς ο δρόµος.

Το malt που κερδίζει τους δύσπιστους: Είναι η ιδανική επιλογη για επαγγελµατικά δείπνα, για να στηρίξει πολύωρα meeting ή να δώσει τη διαύγεια και την ευρηµατικότητα που χρειάζεται µια µέρα µε πολλές κι απαιτητικές ώρες στο γραφείο. Η γευσιγνωστική του βεντάλια δίνει την αίσθηση πως είναι πιο χαµηλόβαθµο αλκοολικά από ό,τι στην ουσία είναι. Αίσθηση γλύκας, βουτυράτο, µε µια θαλασσινή ξηρότητα και φυσικά νοστιµιά, πίνεται θριαµβευτικά σκέτο.

Για τους νεωτεριστές: Εξαιρετικό για παρέα αντρών που θέλουν µόλις µία ώρα για να βάλουν ξανά σε τάξη το σύστηµά τους. Είναι η ετικέτα της επιβράβευσης, του επαναπροσδιορισµού. Το Glenlivet από τα πρώτα δευτερόλεπτα δείχνει πως σέβεται τον χρόνο και την επιλογή σου, τονίζει τον παλµό από τα πιο γλυκά και φρουτώδη στοιχεία του µέσα σε ένα πλαίσιο όπου πάντα κυριαρχούν η παλαίωση και τα αρώµατά της. Βελούδινο και µαζί έντονο.

Για τις ξεχωριστές βραδιές: Αν θέλετε να τη µυήσετε στο αγαπηµένο σας απόσταγµα, να τη διδάξετε την απόλαυση του ουίσκι για να την έχετε παρέα µα ταυτόχρονα να την ξενίζει και κάτι ενώ εσείς απολαµβάνετε ένα πολύπλοκο blend, ιδού η επιλογή σας. Στο τέλος της βραδιάς θα κερδίσετε και το credit του connoisseur. Καπνιστό, νότες µπάρµπεκιου, βανίλιας µα και εσπεριδοειδή, πλούσια παλέτα που θυµίζει βύνη, πιπέρια, τύρφη.

Για τους κοινωνικούς τύπους: Η ετικέτα του πάρτι. Το πιο ευπώλητο ουίσκι της Ιρλανδίας είναι σαφώς µια must αλλά και ψαγµένη επιλογή για να πρωταγωνιστήσει σε συγκεντρώσεις, πάρτι και γιορτές. Ενώ σε κάθε γουλιά του κλείνεται η τέχνη της παραδοσιακής απόσταξης, ταυτόχρονα έχει µια προσήνεια που κερδίζει λάτρεις. Πολύπλοκο µα µε εύκολα περάσµατα από τα φρουτώδη και τα ανθικά στοιχεία στα µπαχάρια, στις βανίλιες και στο ξύλο, σαγηνεύει µε το βουτυράτο κλείσιµό του.

Για τους αρχάριους: Η ετικέτα της µύησης. Αν κάποιος περνούσε νοερά για πρώτη φορά στον µαγικό κόσµο των ουίσκι, τότε το Famous θα ήταν σίγουρα το welcome drink. Η στόφα του είναι εξαιρετικά αρµονική, πιάνει το νόηµα του τι σόι πράγµα είναι τούτο το απόσταγµα που όλοι λατρεύουν µετά µανίας αλλά σε καµία περίπτωση δεν έχει εξτραβαγκάντσες στην έκφραση.

Για ροκ ιδιοσυγκρασίες:Για αληθινά ροκ τύπους, αντικοµφορµιστές και επαναστάτες από κούνια, το έµβληµα του Τενεσί είναι η εµβληµατική επιλογή για όσους δεν τρώνε αβίαστα όσα τους σερβίρουν. Φιλτραρισµένο από ξυλοκάρβουνο σφενδάµνου, κάνει µάστερ στον χρόνο αφήνοντας την παλαίωση να κάνει το θαύµα της. Ρωµαλέο, µε εκρηκτική γεύση ξύλου πιπεριών και µακρά επίγευση, είναι σίγουρα αυθεντική γεύση.

Για τους σπιτόγατους: Το τέλειο δώρο. Ακόµη και αν κάποιος δεν λατρεύει το ουίσκι, είναι η αφορµή για να τον κερδίσει, ενώ σαφώς θα το εκτιµήσει ο γνώστης. Από την άλλη, είναι η ετικέτα που αν έχεις στην κάβα σου µπορείς ανά πάσα στιγµή και αφορµή να το απολαύσεις στο σπίτι. Με κύρια έκφραση τη βύνη, είναι πλούσιο και γεµάτο, γλυκό και ανθικό, µε µακρά επίγευση και ένα καπνιστό τσίµπηµα που σε κάνει να το βάλεις στα αγαπηµένα σου.