Στο «σημείο μηδέν» βρίσκονται οι διπλωματικές σχέσεις του Ιράν με τη Βρετανία, μετά την εισβολή την Τρίτη εκατοντάδων ιρανών «φοιτητών» – κατά δήλωση του καθεστώτος Αχμαντινετζάντ – στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε την απέλαση σύσσωμων των ιρανών διπλωματών και την άμεση διακοπή της λειτουργίας της ιρανικής πρεσβείας στο Λονδίνο, τονίζοντας ότι υπήρξε «δάκτυλος» του ιρανικού καθεστώτος στην επίθεση κατά της βρετανικής πρεσβείας.

Το ζήτημα του Ιράν θα συζητηθεί την Πέμπτη στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.

Η εισβολή και κατάληψη (δίχως περιστατικά ομηρίας) στο κτίριο της βρετανικής πρεσβείας το απόγευμα της Τρίτης ήλθε σε «αντίποινα» για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εκ μέρους του Λονδίνου στο ιρανικό καθεστώςεξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Απαντώντας» στις κυρώσεις το ιρανικό Κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει νωρίτερα με συντριπτική πλειοψηφία απόφαση για την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με τη Βρετανία, δείχνοντας την «έξοδο»στον πρεσβευτή της στην Τεχεράνη.

Μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ο επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις Ουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε ότι εντός 48 ωρών καλούνται όλοι οι ιρανοί διπλωμάτες να έχουν εγκαταλείψει το έδαφος της Βρετανίας και ότι η ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο κλείνει.

«Εάν οποιαδήποτε χώρα καταστήσει αδύνατη την παρουσία μας στο έδαφός της δεν μπορεί να αναμένει ότι θα έχει πρεσβεία εδώ» δήλωσε ο Χέιγκ, τονίζοντας ότι υπήρξε «ένας βαθμός συναίνεσης» του καθεστώτος του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην επίθεση εναντίον της βρετανικής πρεσβείας.

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ επισήμανε ότι το διπλωματικό προσωπικό της Βρετανίας έχει απομακρυνθεί και η πρεσβεία της χώρας στην ιρανική πρωτεύουσα έχει κλείσει. Ανέφερε ότι οι σχέσεις της Βρετανίας με το Ιράν βρίσκονται στο ναδίρ, αλλά το Λονδίνο δεν διακόπτει πλήρως αυτή τη στιγμή τις διπλωματικές σχέσεις.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εγείρει το ζήτημα κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Θα συζητήσουμε τα γεγονότα αυτά και την περαιτέρω δράση που πρέπει να αναληφθεί μπροστά στη συνεχή επιδίωξη ενός προγράμματος πυρηνικών όπλων από το Ιράν» δήλωσε, όπως αναφέρει το BBC.

Η Γερμανία ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη ότι ανακαλεί προσωρινά τον πρεσβευτή της στην Τεχεράνη εξαιτίας της «απαράδεκτης» εισβολής στη βρετανική πρεσβεία.

Το Ιράν χαρακτήρισε «φοιτητές» τους διαδηλωτές που εισέβαλαν την Τρίτη στη βρετανική πρεσβεία, εκφράζοντας λύπη για το περιστατικό και την «απαράδεκτη συμπεριφορά ενός μικρού αριθμού διαδηλωτών».

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ υποστήριξε ωστόσο ότι η πλειοψηφία όσων μετείχαν στην επίθεση ήταν μέλη της υποστηριζόμενης από το καθεστώς παραστρατιωτικής ομάδας των Μπασίτζι. Τα γραφεία του προσωπικού και του πρεσβευτή λεηλατήθηκαν, προσωπικά αντικείμενα εκλάπησαν, η βρετανική σημαία υπεστάλη, προκλήθηκαν φθορές και ένα αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες.

Επίθεση δέχθηκε και άλλο ένα κτίριο της βρετανικής διπλωματικής αποστολής στην Τεχεράνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν την επίθεση.