Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στην Αυστραλία. Διαπίστωσαν ότι τα χελωνάκια λίγο πριν βγουν από τα αυγά τους επικοινωνούν μεταξύ τους και κανονίζουν να βγουν ταυτόχρονα στο καινούργιο τους περιβάλλον.

Η ανακάλυψη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Western Sydney μελέτησαν τις χελώνες Murray, ένα είδος θαλάσσιας χελώνας με κοντό λαιμό που ζει αποκλειστικά στις νότιες περιοχές της Αυστραλίας, κυρίως στον ποταμό Murray από τον οποίο πήραν και το όνομα τους. Oι χελώνες Murray στριμώχνουν τα αυγά τους μέσα σε μικρές φωλιές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χελωνάκια επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα στις φωλιές χωρίς ωστόσο να έχουν αποκωδικοποιήσει ακόμη τον μηχανισμό αλλά και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.

Οι χελωνο-συνομιλίες

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα χελωνάκια που βρίσκονται μέσα στα αυγά είναι πιθανό να ακούν τους χτύπους της καρδιάς των υπολοίπων που βρίσκονται γύρω τους ή μπορεί να ανιχνεύουν τα αέρια που παράγονται όταν αναπνέουν.
Πιστεύουν ότι τα πιο ανεπτυγμένα χελωνάκια με βάση αυτούς ή άλλους παράγοντες αντιλαμβάνονται αν κάποια από τα υπόλοιπα χελωνάκια δεν έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν όσο πρέπει και τους στέλνουν σήματα ενθάρρυνσης για να αυξήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές στόχος της επικοινωνίας των νεογνών είναι να βγουν όλα μαζί στο νέο όσο και επικίνδυνο για αυτά περιβάλλον. Όπως φαίνεται τα χελωνάκια «πιστεύουν» ότι όσο περισσότερα κυκλοφορούν μαζί τόσο λιγότερο ευάλωτα θα είναι απέναντι στους εχθρούς τους.