• Αναζήτηση
 • Φαγητό με τη βούλα του DNA

  Τη δυνατότητα να ελέγχουν, αξιοποιώντας τεχνολογίες μοριακής βιολογίας, την ταυτότητα του φαγητού που σερβίρουν θα έχουν σύντομα τα εστιατόρια στις ΗΠΑ. Η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration) ενέκρινε ένα τεστ που επιτρέπει την πιστοποίηση των θαλασσινών βάση του DNA τους και σε σύντομο χρόνο.

  Τη δυνατότητα να ελέγχουν, αξιοποιώντας τεχνολογίες μοριακής βιολογίας, την ταυτότητα του φαγητού που σερβίρουν θα έχουν σύντομα τα εστιατόρια στις ΗΠΑ. Η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration) ενέκρινε ένα τεστ που επιτρέπει την πιστοποίηση των θαλασσινών βάσει του DNA τους και σε σύντομο χρόνο.

  Η δυνατότητα παρέχεται από το πρόγραμμα Barcode of Life το οποίο ήδη έχει αρχειοθετήσει αλληλουχίες DNA για περισσότερα από 167.000 είδη ζώων και φυτών. Αν και στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη με χαρακτηριστικά κομμάτια DNA από τα 1,8 εκατομμύρια των γνωστών ειδών του πλανήτη, το σημερινό αρχείο είναι υπεραρκετό για τον έλεγχο των αλιευμάτων.

  Τα «ευαίσθητα» αλιεύματα

  Η έγκριση του τεστ για τα αλιεύματα δεν είναι τυχαία: εκεί διαπιστώνονται οι περισσότερες παραβάσεις, όπως η αντικατάσταση ενός ψαριού με άλλο φτηνότερο ή η αντικατάσταση ενός τοπικά αλιευμένου με ένα εισαγόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2009 με στόχο να δοκιμαστεί η εν λόγω τεχνολογία, φοιτητές μπόρεσαν να διακρίνουν ότι το χαβιάρι εστιατορίου της Νέας Υόρκης δεν ήταν παρά αυγά από ένα είδος ξιφία του Μισισιπή. Στην ίδια μελέτη, άλλοι φοιτητές διαπίστωσαν ότι το ένα τέταρτο των ψαριών που ήλεγξαν ήταν διαφορετικά (και φτηνότερα) από αυτό που αναγραφόταν στην ετικέτα τους.

  Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σύντομα η μέθοδός τους, που μπορεί να εφαρμοστεί και για άλλου τύπου τρόφιμα, θα εξαπλωθεί και εκτός ΗΠΑ.

  Science
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk