Υπερήφανος που υπηρέτησε την κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, αλλά απρόθυμος να διαχειριστεί την επερχόμενη κατάρρευση του ελληνικού αθλητισμού, δήλωσε ο γγΑ κ. Πάνος Μπιτσαξής. Αναφερόμενος στο έργο το οποίο επιτέλεσε τα δύο τελευταία χρόνια, υποστήριξε ότι πέτυχε να μετατρέψει τη ΓΓΑ «από πελατειακό κράτος σε ευνομούμενη υπηρεσία» λειτουργώντας μόνο με το 50% των κονδυλίων που το κράτος διέθεσε για τον αθλητισμό το 2008. Ωστόσο, στην εντολή περαιτέρω περικοπής του προϋπολογισμού της ΓΓΑ κατά 16 εκατ. ευρώ, ο κ. Μπιτσαξής απάντησε με την παραίτησή του λέγοντας ότι θα παραμείνει στη θέση του ως τις 7 Δεκεμβρίου που θα ψηφιστεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2012.
Ο κ. Μπιτσαξής διαφώνησε με την περιοριστική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης στον τομέα του αθλητισμού, λέγοντας ότι δεν μπορεί να την στηρίξει. «Δεν είναι διαχειρίσημη η κατάσταση στον αθλητισμό και αν δεν αλλάξει δεν μπορώ να συνεχίσω», υπογράμμισε. Προέβλεψε μάλιστα ότι από εδώ και πέρα «κολυμβητήρια δεν θα ανοίγουν, γυμναστήρια θα σταματήσουν να λειτουργούν και ομοσπονδίες θα βάλουν λουκέτο»!
«Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στις 4 Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών περιόρισε τις χρηματοδοτήσεις για τον αθλητισμό κατά 51%. Πρόκειται για συρρίκνωση 30 εκατομμυρίων ευρώ. Ουσιαστικά μας είπαν να λειτουργήσουμε με το 25% των χρημάτων που δίνονταν το 2008. Ο αθλητισμός καλύπτει σήμερα το 0,2% του τακτικού προϋπολογισμού, όταν πριν τρία χρόνια έφτανε το 2%. Θεωρώ ότι ο αθλητισμός είναι δημόσιο αγαθό, ισοδύναμο με την υγεία και την παιδεία και το έχω καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση. Αν είχα την πεποίθηση ότι η χώρα θα σωθεί με αυτή τη μείωση, θα ήμουν ο πρώτος που θα το υποστήριζε. Δεν με βρίσκει σύμφωνο αυτή η πολιτική. Οι πόροι του αθλητισμού είναι ελάχιστοι και ο φόρος που καταβάλλεται βαρύς. Οι αθλητές στενάζουν από την υποχρηματοδότηση και οι αθλητικές εγκαταστάσεις οδηγούνται σε κλείσιμο. Εκτιμώ ότι αυτή η πολιτική πρέπει να τροποποιηθεί» ανέφερε ο κ. Μπιτσαξής.
Για την επερχόμενη οικονομική κατάρρευση του αθλητισμού ο κ. Μπιτσαξής ενημέρωσε όπως είπε τους αθλητικούς υπεύθυνους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση. Τον κ. Σάββα Εμινίδη του ΠαΣοΚ, τον κ. Γιάννη Ιωαννίδη της ΝΔ και τον κ. Γιώργο Ανατολάκη του ΛΑΟΣ. Κατά τον κ. Μπιτσαξή ο αθλητισμός για να συνεχίσει την παραγωγική του δράση χρειάζεται ετησίως 100 εκατ. ευρώ. «Μακάρι να έρθει κάποιος και να κάνει καλύτερη διαχείριση. Εγώ δεν μπορώ. Αν είναι να κλείσεις 20 αθλητικά κέντρα, τότε γίνεται» σχολίασε με νόημα…
Ο κ. Μπιτσαξής χαρακτήρισε θετικό το έργο του λέγοντας ότι πέτυχε να μετατρέψει «τη ΓΓΑ από πελατειακό κράτος σε ευνομούμενη δημόσια υπηρεσία» αλλά και να δώσει με αξιοπρέπεια τη μάχη ενάντια στη βία των γηπέδων, τα στημένα παιχνίδια στο επαγγελματκό ποδόσφαιρο και το ντόπινγκ στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Οπως ισχυρίστηκε ο γγΑ, χάρις στη συντονισμένη δράση του κρατικού μηχανισμού χτυπήθηκε ο μηχανισμός που έστηνε τα παιχνίδια… «Αυτό που θέλαμε εμείς ήταν να σπάσει το απόστημα και να πάμε σε ποινική έρευνα για την οποία δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο επειδή η ποινική δικαιοσύνη έχει τους δικούς της μηχανισμούς. Ως προς την αθλητική δικαιοσύνη έχουμε για πρώτη φορά, μετά από 30 χρόνια, πλήθος επιπτώσεων σε πολλές ομάδες. Το συμπέρασμα είναι ότι από εδώ και πέρα η αθλητική δικαιοσύνη πρέπει να αποδίδεται από τακτικούς δικαστές» υπογράμμισε ο κ. Μπιτσαξής.