Ενα ακόμη νομοσχέδιο με αντικείμενο αυτή τη φορά τις αλλαγές στην τεχνολογική εκπαίδευση αλλά και την ολοκλήρωση των αλλαγών στα αναλυτικά προγράμματα του Νέου Λυκείου θα καταθέσει το υπουργείο Παιδείας για ψήφιση στη Βουλή, ως τα μέσα Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά ακολουθεί το νέο εξεταστικό σύστημα για τις αλλαγές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής για την παιδεία που ολοκληρώθηκε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας. «Η παιδεία είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε η υπουργός κυρία Αννα Διαμαντοπούλου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της επιτροπής. «Τίποτα να μην παγώσει σ΄αυτή την συγκυρία που βρισκόμαστε, καθώς είναι σημαντική η διαδικασία με τη διακομματική, ώστε να συμφωνήσουμε για τις μεγάλες αναγκαίες αλλαγές και να θέσουμε το σταθερό πλαίσιο για τα επόμενα δέκα χρόνια, που έχει ανάγκη η χώρα» πρόσθεσε.
Περί αλλαγών στο ΠαΣοΚ και 6ης δόσης
Οπως είναι φυσικό, βέβαια, οι αλλαγές στην παιδεία μπορεί να έχουν προτεραιότητα αλλά δεν είναι οι μόνες που απασχολούν τα κορυφαία στελέχη των δυο μεγάλων κομμάτων.

«Κάθε πράγμα στον καιρό του. Και με βάση το εθνικό συμφέρον» απάντησε η κυρία Διαμαντοπούλου σε ερώτηση για το αν είναι κατάλληλος ο χρόνος για αλλαγές στο ΠαΣοΚ.

Σχετικά με το θέμα της 6ης δόσης και της στάσης που κρατάει στο θέμα των απαιτούμενων κοινών υπογραφών ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο εκπρόσωπος του κόμματος στη διακομματική επιτροπή και τομεάρχης παιδείας του κόμματος κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μου κάνει εντύπωση η εμμονή των εταίρων μας εφόσον έχουμε πει ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, από όποια θέση βρισκόμαστε. Είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν τα πάντα και εκταμιευθεί η 6η δόση και η Ν.Δ έχει κάνει τα πάντα, ώστε να διασφαλισθούν οι υποχρεώσεις του κράτους σε μισθούς και συντάξεις. Δεν αφήνει περιθώριο για αμφισημίες».

Το ίδιο θέμα σχολίασε και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Γρ. Ψαριανός, ο οποίος και είπε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να περιμένουμε τη δόση μας γιατί στο τέλος θα γίνουμε τοξικομανείς… «Πρέπει να προχωρήσουμε σε οικονομική απεξάρτηση. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει άμεσα γιατί ως χώρα δεν παράγουμε τίποτα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας κι αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε» κατέληξε.
Η συζήτηση στο υπουργείο Παιδείας

Η συζήτηση της διακομματικής επιτροπής για την παιδεία διήρκεσε δυόμισι ώρες, ενώ συζητήθηκαν τα θέματα του Νέου Λυκείου και του Τεχνολογικού Λυκείου. Στο δεύτερο θέμα αναμένεται σύντομα σαρωτικός «Καλλικράτης», αλλά και αλλαγή της λειτουργίας της τεχνολογικής εκπαίδευσης στη χώρα.

«Εννέα μήνες βρίσκονται ήδη σε διαβούλευση τα θέματα και την επόμενη Πέμπτη θα έχουμε νέα διακομματική συνάντηση και ίσως μία ακόμη, για να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές στο γενικό και στο τεχνολογικό Λύκειο και αμέσως μετά, στα μέσα του Δεκέμβρη, θα κατατεθεί και σχετικό νομοσχέδιο» δήλωσε η κυρία Διαμαντοπούλου. Και συμπλήρωσε: «Εξεταστικό θα είναι η επόμενη συζήτηση μας».

«Η διακομματική είναι συνέχεια της πρωτοβουλίας που είχαμε αναλάβει εμείς» είπε σχετικά ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Πρέπει να κρατήσουμε την συναίνεση στα θέματα της Παιδείας. Οπως είχε αποφασισθεί χρειάζεται αναμόρφωση του Λυκείου, ώστε να προσφέρεται και ευρύτερη παιδεία με ευέλικτους χρόνους δουλειάς των παιδιών στο σχολείο, σύγχρονα μαθήματα και πολιτισμό. Το σχολείο να μην είναι μόνο για την είσοδο στα ΑΕΙ. Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και θετική κατεύθυνση, καθώς είναι αναγκαία η συναίνεση στα μείζονα».
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κυρία Ουρανία Παπανδρέου- Παπαδάκη δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ήταν πολύ καλή η ενημερωτική συνάντηση που αφορούσε και αφορά αλλαγές στο Νέο και στο Τεχνολογικό Λύκειο. «Θα τα μελετήσω όλα. Είναι προς την θετική κατεύθυνση» συμπλήρωσε.

Τέλος ο κ. Ψαριανός δήλωσε ότι: «Εχουμε κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και είναι τόσο ατελείς και ατελέσφορες που δεν μας παίρνει άλλο. Αλλά ζούμε σε περιβάλλον αντιφάσεων και γι’ αυτό πρέπει γίνουν σοβαρές αλλαγές στην παιδεία. Πρέπει να ενσωματώσουμε κατευθύνσεις, που έχουν αποτελέσματα σε άλλες χώρες». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί επαγγέλλονται αλλαγές τις οποίες δεν κάνουν τελικά γιατί ουσιαστικά δεν τις θέλουν.
Για τα φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ

Για τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στα Πανεπιστήμια, η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά λυπηρά, ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των πρυτάνεων». Πρόσθεσε δε ακόμη για μια φορά ότι «ο νόμος που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία θα εφαρμοσθεί και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε τις πρυτανικές αρχές για την εφαρμογή του».
Πάντως, για το θέμα αυτό η φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ (του ΠαΣοΚ) κατήγγειλε νέο κρούσμα βίας σε βάρος μελών της. Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ, 20 εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας άτομα, γρονθοκόπησαν και ξυλοκόπησαν άγρια δυο μέλη της Οργάνωσης στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο τα οποία μεταφέρθηκαν επειγόντως στο νοσοκομείο με πολλαπλά τραύματα. Οπως κατήγγειλαν μάλιστα, σε βάρος τους «χρησιμοποιήθηκαν (κράνη, πτυσσόμενα γκλόμπ κ.ο.κ.) τα οποία και δείχνουν ότι πρόθεση της συγκεκριμένης ομάδας δεν ήταν απλά ο τραυματισμός αλλά κάτι περισσότερο…»