Πριν φροντίσουν το σώμα θα πρέπει να φροντίσουν την ψυχή του ΠΑΣΟΚ. Ικανά στελέχη να αναλάβουν την ηγεσία του πιθανότατα θα βρεθούν- μάλλον υπερπροσφορά υπάρχει παρά έλλειψη. Ποιου ΠΑΣΟΚ όμως;

Ο νέος (ή νέα) αρχηγός όμως δεν μπορεί να είναι αυτός που απλώς θα επικρατήσει στους κομματικούς μηχανισμούς –και ποιοι άλλοι θα έπαιρναν σήμερα μέρος σε μια εσωκομματική εκλογική διαδικασία- αλλά αυτός που θα μπορέσει να δώσει ένα νόημα στην πρόταση της κεντροαριστεράς για τους πολίτες της χώρας. Διαφορετικά κινδυνεύει να βρεθεί με ένα πουκάμισο αδειανό και τίποτα παραπάνω.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει κάνει ούτε καν το πρώτο βήμα. Το σίγουρο είναι ότι το παλαιό ΠΑΣΟΚ έχει πεθάνει. Αν πιστεύει κανείς ότι η πλατφόρμα των εκλογών του 2009, του ΠΑΣΟΚ των παροχών και της εποχής των παχιών αγελάδων μπορεί να νεκραναστηθεί γελιέται οικτρά.

Οι ομάδα των «τριών» επιχείρησε είναι αλήθεια να βάλει κάποια ψήγματα ενός νέου προβληματισμού, πολύ απέχει όμως από το να έχει επεξεργαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση. Κι ας είμαστε ρεαλιστές. Πολύ δύσκολα οι πολίτες θα άκουγαν σήμερα κάτι νέο από το ΠΑΣΟΚ. Η σχέση έχει βαρύτατα τραυματιστεί και ο καιρός θα δείξει αν και πώς θα επουλωθεί.

Για το ΠΑΣΟΚ και βέβαια και για τη χώρα η καλύτερη και ίσως η μόνη λύση σήμερα ακούει στο όνομα Παπαδήμος. Αντί να μπουν σε διαδικασίες εσωστρέφειας το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να εργαστούν για την επιτυχία της κυβέρνησης συνεργασίας. Στο κάτω κάτω τη δική τους πολιτική εφαρμόζει. Για τα υπόλοιπα υπάρχει χρόνος!