Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ζήτησε από την Ουάσινγκτον να σεβαστεί τα δικαιώματα του Πεκίνου στην Ανατολική Ασία.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών, Λιού Γουέιμιν, δήλωσε ότι όπως ακριβώς το Πεκίνο σέβεται τα νόμιμα δικαιώματα των ΗΠΑ στην περιοχή έτσι και η Ουάσινγκτον θα πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κίνας στην ανατολική Ασία.

Η έκκληση αυτή έγινε μετά τις ανακοινώσεις του Μπαράκ Ομπάμα για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην Αυστραλία και ενώ η Κίνα εκφράζει φόβους ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να την «περικυκλώσουν» διπλωματικά.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αυστραλία, ο αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει: «Είμαστε και θα μείνουμε εδώ».

«Η αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή μας δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής» σχολίασε το Πεκίνο που αντιμετωπίζει τη στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ-Αυστραλίας ως ακόμη μία κίνηση περικύκλωσης της Κίνας, δεδομένης της λειτουργίας αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξή του είπε ότι είναι λανθασμένη η ιδέα ότι οι ΗΠΑ φοβούνται την Κίνα ή θέλουν να αποκλείσουν το Πεκίνο το οποίο ζήτησε «ειρηνική συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών».

Ωστόσο, αμηχανία προκαλούν στην Κίνα οι κινήσεις της Ουάσινγκτον.

Σε αυτό συνέβαλε και η ανακοίνωση για την επικείμενη επίσκεψη της Χ.Κλίντον στη Μιανμάρ. «Η επίσκεψη αυτή δεν έχει σχέση με την Κίνα» δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, λέγοντας ότι θα συνεργαστούν στενά με κινέζους αξιωματούχους για το ποια θα πρέπει να είναι τα βήματα σε σχέση με τη χώρα.

Ανοιγμα των ΗΠΑ προς τη Μιανμάρ

Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε ότι είναι προς το συμφέρον της Κίνας να δει μια σταθερή και καλύτερα ενσωματωμένη Μιανμάρ στη διεθνή κοινότητα.

«Πρόκειται για τη Μιανμάρ και όχι για την Κίνα» είπε ο αξιωματούχος.