Επειτα από δεκαετίες διπλωματικής απομόνωσης της Μιανμάρ, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να στείλουν στην ασιατική χώρα την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τον επόμενο μήνα.

Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη κάποιου επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Μιανμάρ εδώ και 50 χρόνια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι βλέπει «ακτίνες προόδου» στη χώρα.

Ο κ. Ομπάμα πήρε την απόφαση για την επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον, αφού συνομίλησε τηλεφωνικώς από το Air Force One με τη νομπελίστρια της Ειρήνης και φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, σχετικά με τη διαδικασία διπλωματικού «ανοίγματος» που άρχισε η χώρα.

«Το περασμένο βράδυ μίλησα απ’ ευθείας με την Αούνγκ Σαν Σούου Κίι και έλαβα την επιβεβαίωση ότι υποστηρίζει την αμερικανική δέσμευση για την προώθηση της διαδικασίας» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στο Μπαλί της Ινδονησίας για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Κορυφής της Ανατολικής Ασίας.

«Επειτα από πολλά χρόνια σκοτεινιάς, βλέπουμε εδώ και αρκετές εβδομάδες ακτίνες προόδου» με τις μεταρρυθμίσεις στη Μιανμάρ, δήλωσε, μιλώντας για «σημαντικά μέτρα» που ελήφθησαν από τον πρόεδρο της Μιανμάρ, Τέιν Σέιν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντήσει τον Σέιν το Σάββατο κατά τη Διάσκεψη Κορυφής, στην οποία οι ΗΠΑ συμμετέχουν για πρώτη φορά επισήμως.

«Εννοείται ότι απομένουν πολλά να γίνουν. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για το κλειστό πολιτικό σύστημα, για τη μεταχείριση των μειονοτήτων, για τους πολιτικούς κρατουμένους και για τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα» επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η επίσκεψη της κ. Κλίντον έχει στόχο να διερευνηθούν οι δυνατότητες ώστε να προσφέρουν οι ΗΠΑ στη Μιανμάρ βοήθεια για μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Η επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών θα σφραγίσει, επίσης, την επιστροφή της Μιανμάρ στη διεθνή διπλωματική σκηνή.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι η χώρα θα μπορεί να αναλάβει την προεδρία της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Asean) το 2014, εάν κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι επισήμανε ότι αυτή η εξέλιξη θα επιταχύνει τις πολιτικές αλλαγές στη χώρα.

Η Μιανμάρ είχε τεθεί στο περιθώριο της διεθνούς κοινότητας από τη δεκαετία του 1990, εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα την κατ’ οίκον κράτηση της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι.

Ανασυστήνεται το κόμμα της Σούου Κίι

Στο μεταξύ η πλειοψηφία των αντιπροσώπων του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, που είναι και το μεγαλύτερο της βιρμανικής αντιπολίτευσης, τάχθηκε υπέρ της επίσημης ανασύστασής του ενάμισι χρόνο μετά τη διάλυσή του, δήλωσε ένας εκπρόσωπός του.

Ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (LND) αποφάσισε την επιστροφή του στην πολιτική και θα έχει ως στόχο τη συμμετοχή του στις επόμενες εκλογές. Ο Σύνδεσμος είχε διαλυθεί στις αρχές Μαΐου του 2010, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να μποϊκοτάρει τις εκλογές που είχαν προκηρυχθεί για τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Έκτοτε το πολιτικό τοπίο στη Μιανμάρ έχει αλλάξει σημαντικά. Η χούντα έδωσε τη θέση της σε ένα αποκαλούμενο «πολιτικό» καθεστώς, το οποίο ελέγχεται μεν στενά από τον στρατό, αλλά ο επικεφαλής του, πρόεδρος Τέιν Σέιν, έχει πραγματοποιήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις.