Μπορεί το ανθρώπινο χαμόγελο να εξελίχθηκε από την πρωτόγονη κίνηση της αποκάλυψης των δοντιών των άγριων ζώων, στις μέρες μας όμως ένα όμορφο χαμόγελο αποτελεί ισχυρό επικοινωνιακό εργαλείο.

Έτσι οι ειδικοί από το Τμήμα Ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, στη Βρετανία, με επικεφαλής τον δρ Ντέιβιντ Χολμς, αποφάσισαν να εξετάσουν γιατί κάποια χαμόγελα μοιάζουν με αποκρουστικές γκριμάτσες, ενώ κάποια άλλα είναι τόσο λαμπερά ώστε μπορούν να μετατρέψουν τους κατόχους τους σε αστέρια της σοουμπίζ.

Είδαν λοιπόν, ότι βασικό ρόλο για ένα γοητευτικό χαμόγελο, παίζουν τόσο η τεχνική γύρω από την συγκεκριμένη κίνηση, όσο και το σχήμα του προσώπου με ψηλά ζυγωματικά. Τα δόντια και τα χείλη είναι πρωταρχικής σημασίας. Όταν μάλιστα τα χείλη είναι σαρκώδη με έντονο το τόξο του έρωτα (η κεντρική εσοχή στο επάνω χείλος), τότε, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αντιδράσεις των άλλων είναι πιο άμεσες.

Η αυτοπεποίθηση αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό συστατικό ενός σαγηνευτικού χαμόγελου, καθώς όταν γνωρίζουμε ότι αυτό λειτουργεί το χειριζόμαστε με μεγαλύτερη σιγουριά.

Όταν τα μάτια χαμογελούν

Οι βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν χαμογελάμε φυσικά χρησιμοποιούμε πολλούς διαφορετικούς μυς – ειδικά γύρω από τα μάτια – γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα ελκυστικούς στους γύρω μας.

Πρόκειται για μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία, κατά την οποία, όπως υπογραμμίζουν, δύσκολα μπορεί κανείς να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Όσοι όμως καταφέρνουν να χαμογελούν με τα… μάτια, θεωρούνται πιο γοητευτικοί από τους άλλους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αποτέλεσμα ενός ειλικρινούς χαμόγελου είναι ικανό όχι μόνο να κερδίσει τους άλλους, αλλά ακόμα και να οδηγήσει στην επαγγελματική επιτυχία.

«Το μυστικό κρύβεται στο κατά πόσο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα τοξωτό χαμόγελο» εξηγεί ο δρ Χολμς. «Ένα διάπλατο χαμόγελο, το οποίο να αποκαλύπτει τα δόντια και όχι τα ούλα, το οποίο να εκτείνεται μέχρι τα μάτια» τονίζει.

Η φόρμουλα της επιτυχίας

Αναλύοντας όλα τα ξεχωριστά κομμάτια του παζλ, η ομάδα του δρος Χολμς δημιούργησε τον τύπου του τέλειου χαμόγελου, στο οποίο συνδυάζονται η αυτοπεποίθηση (S), το σχήμα του προσώπου (F), το χρώμα και η γενική κατάσταση των χειλιών (L), η υγιεινή (T) και το χρώμα (W) των δοντιών και το τόξο του χαμόγελου (A). Η κάθε παράμετρος βαθμολογείται με άριστο το 5.

Ιδού λοιπόν η φόρμουλα του τέλειου χαμόγελου: A x [(S + T + F) – (W + L)]

«Το χαμόγελο» προσθέτει ο δρ Χολμς «μπορεί σαφώς να βελτιώσει την κοινωνική μας ζωή, ακόμα και τις ερωτικές μας εμπειρίες. Δεν μας κάνει, δηλαδή, να αισθανόμαστε απλώς καλά, αλλά αποτελεί το στοιχείο-«κλειδί» για την ανάπτυξη δυνατών ανθρώπινων σχέσεων και δεσμών» καταλήγει.