• Αναζήτηση

Γαρίδα «Χάνιμπαλ» αφήνει ζωντανό μόνο το ταίρι της

Ερευνητές στην Ελβετία ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι σήμερα κατά συρροή δολοφόνο του θαλάσσιου κόσμου. Πρόκειται για τη γαρίδα Lysmata amboinensis η οποία εξοντώνει όλες τις γαρίδες τους είδους της εκτός από αυτή με την οποία θα ζευγαρώσει

http://www.youtube.com/watch?v=pVfsBoB6faQ&feature=player_detailpage#t=29s

Ερευνητές στην Ελβετία ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι σήμερα κατά συρροή δολοφόνο του θαλάσσιου κόσμου. Πρόκειται για τη γαρίδα Lysmata amboinensis η οποία εξοντώνει όλες τις γαρίδες τους είδους της εκτός από αυτή με την οποία θα ζευγαρώσει.

Νυκτερινός serial killer, πρωινός κανίβαλος

Η Lysmata amboinensis έχει μήκος 6 εκατοστά, είναι ερμαφρόδιτη αλλά δεν μπορεί να αυτογονιμοποιηθεί και έτσι χρειάζεται κάποιο ταίρι για να αναπαραχθεί. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας μελέτησαν αυτές τις γαρίδες και έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν την συμπεριφορά τους.
Ενώ κατά την διάρκεια της μέρας όσες Lysmata amboinensis κινούνται στην ίδια περιοχή είναι ήρεμες και μάλιστα αποφεύγουν να έχουν κοινωνικές επαφές, το βράδυ η κατάσταση αλλάζει άρδην. Οι γαρίδες αρχίζουν να κυνηγούν η μια την άλλη για να την εξοντώσουν και το κυνήγι του θανάτου σταματά όταν έχουν μείνει μόνο δύο οι οποίες θα γίνουν τελικά ταίρι. Το επόμενο πρωί ο δολοφόνος επανέρχεται στον τόπο των εγκλημάτων και τρώει τα θύματα του.

Όχι πάνω από δύο

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές η εν λόγω συμπεριφορά δεν σχετίζεται με την προσπάθεια κυριαρχίας και κατάκτησης τροφικών πηγών: οι Lysmata amboinensis επιτίθενται η μια στην άλλη ακόμη και όταν υπάρχει διαθέσιμη αρκετή τροφή. Εκτιμούν ότι η συμπεριφορά αυτή είναι έμφυτη και έχει να κάνει με το γεγονός ότι θέλουν να έχουν αποκλειστικές σχέσεις σε ζεύγη. Το γεγονός αυτό εξέπληξε τους ερευνητές αφού είναι γνωστό ότι τα ερμαφρόδιτα είδη έχουν συνήθως ερωτική ζωή με πολλούς συντρόφους.

Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk