Αρμενία: Υποχρεωτικό μάθημα το σκάκι στα δημοτικά σχολεία

Μαζί με την ιστορία και τα μαθηματικά πλέον τα παιδιά ηλικίας μεταξύ επτά και εννέα ετών θα διδάσκονται υποχρεωτικά σκάκι στο σχολείο, σύμφωνα με απόφαση της αρμενικής κυβέρνησης. Όπως στα περισσότερα πρώην σοβιετικά κράτη, το σκάκι αποτελεί εθνικό πάθος και η Αρμενία μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλούς διακεκριμένους σκακιστές

Μαζί με την ιστορία και τα μαθηματικά πλέον τα παιδιά ηλικίας μεταξύ επτά και εννέα ετών θα διδάσκονται υποχρεωτικά σκάκι στο σχολείο, σύμφωνα με απόφαση της αρμενικής κυβέρνησης. Όπως στα περισσότερα πρώην σοβιετικά κράτη, το σκάκι αποτελεί εθνικό πάθος και η Αρμενία μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλούς διακεκριμένους σκακιστές.
Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο, μια εθνική ομάδα έξι ατόμων κατέκτησε την πρώτη θέση στο Διεθνές Ομαδικό Πρωτάθλημα Σκακιού που διεξήχθη στο Νίνγκμπο της Κίνας και εκτός ένα έπαθλο 14.000 ευρώ κέρδισαν και μια υποδοχή κατάλληλη για εθνικούς ήρωες. Μέλος της ομάδας ήταν και ο 28χρονος Λεβόν Αρονιάν, ο οποίος είναι τρίτος στην κατάταξη της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας.
Όπως δηλώνουν όμως οι αρχές, η διδασκαλία του σκακιού στα σχολεία δεν έχει σκοπό να βοηθήσει την διάπλαση του χαρακτήρα των παιδιών και όχι να δημιουργήσει φυτώρια μελλοντικών πρωταθλητών.
Ο υπουργός Παιδείας Αρμέν Ασοτιάν υποστηρίζει ότι η ενασχόληση των παιδιών με αυτό το πνευματικό άθλημα θα βοηθήσει τους μικρούς μαθητές να αναπτύξουν ένα αίσθημα υπευθυνότητας και οργανωτικότητας, αλλά παράλληλα θα αποτελέσει και παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο.
Για αυτό το σκοπό η αρμενική κυβέρνηση κατέβαλε στην εθνική σκακιστική ακαδημία 370.000 ευρώ, ώστε να σχεδιάσει το ετήσιο μαθησιακό πρόγραμμα, να δημιουργήσει τα απαραίτητα εγχειρίδια, να εκπαιδεύσει τους καθηγητές και να αγοράσει εξοπλισμό, ενώ άλλες 750.000 ευρώ θα δαπανηθούν για να δημιουργηθούν τάξεις σκακιού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk