Τα κόμματα
Η εβδομάδα που ακολούθησε την ψήφο εμπιστοσύνης στον Γιώργο Παπανδρέου και την απόφαση για μετάβαση σε μια νέα, υπερκομματική κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε από σημαντικές διεργασίες στα κόμματα, οι οποίες αποτυπώθηκαν στο buzz. Το ΠαΣοΚ παρέμεινε στην πρώτη θέση, ωστόσο η πτώση του κατά 12% σε σύγκριση με την προηγούμενη αποτυπώνει το πέρασμα σε άλλη εποχή. Με ένα σημαντικό ποσοστό αρνητικών αναφορών, που άγγιξε το 48%, φαίνεται πως η εικόνα του ΠαΣοΚ αποδυναμώνεται ενόσω ενισχύονται οι αμφιβολίες για την ενότητα της παράταξης και δυναμώνουν τα σενάρια διαδοχής.

Ενισχυμένη στο buzz κατά + 7%, η Νέα Δημοκρατία κυριάρχησε στα ηλεκτρονικά μέσα με τις διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση και την επιμονή της για διεξαγωγή εκλογών. Χάρη στη διευκόλυνση των διεργασιών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης – αλλά και στην ίδια τη συμμετοχή του σε αυτήν – ο ΛαΟΣ κατέκτησε διψήφιο ποσοστό στο buzz (10%), ενισχύοντας τη θέση του στο δημόσιο διάλογο. Σταθερά στις απόψεις και, κυρίως, στις αρνήσεις τους, τα κόμματα της αριστεράς έμειναν αθροιστικά μόλις στο 10% του buzz.

Share of buzz
ΠαΣοΚ 45%
Νέα Δημοκρατία 35%
ΣυΡιΖΑ 5%
ΚΚΕ 5%
ΛαΟΣ 10%

Τα πρόσωπα
Η εξόχως ταραγμένη εβδομάδα αποτυπώθηκε στο buzz των πολιτικών αρχηγών που μετρούν εκ νέου τις δυνάμεις τους στο κομματικό τοπίο. Ο Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη εβδομάδα μετά τη λήξη της πρωθυπουργικής του θητείας, παρέμεινε πρώτος, χάνοντας ωστόσο ένα εύγλωττο -20%. Ενισχυμένος, όπως και το κόμμα του, ο Αντώνης Σαμαράς οφείλει την άνοδό του στο buzz κατά +13% περισσότερο στις διαδοχικές αρνήσεις του, παρά στη διάθεσή του να αγκαλιάσει την ιδέα της συναίνεσης, όπως φανερώνει το περιεχόμενο των σχετικών αναφορών. Ανάλογη με την άνοδο του ΛαΟΣ ήταν εκείνη του Προέδρου του Γιώργου Καρατζαφέρη, όπως έδειξε η άνοδος των θετικών αναφορών για τον ίδιο.

Πέραν των πολιτικών αρχηγών, την πρώτη θέση δικαίως κατέκτησε ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος, μετά από μια εβδομάδα-θρίλερ, ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός. Παρότι η συντομότατη διάρκεια της θητείας του δεν επιτρέπει συμπεράσματα, φαίνεται πως σημαντική διαφορά από τον προκάτοχό του είναι η στιβαρότητά του που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αστεϊσμούς και χαριτωμένα tweets. Στη δεύτερη θέση, ο Φίλιππος Πετσάλνικος είδε τη θέση του στο buzz να ανεβαίνει, αλλά όχι για καλό – συνδεδεμένη καθώς ήταν με μια τεράστιο σκεπτικισμό (αν όχι άρνηση) προς την προοπτική ανάδειξής του σε Πρωθυπουργό. Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μάκης Βορίδης, ενδιαφέρουσες φωνές σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, μοιράζονται από ένα 8% του buzz. Τέλος, ο Θεόδωρος Πάγκαλος παραμένει σταθερός «παίκτης», χάρη στα σκωπτικά σχόλια που ακολουθούν το πρόσωπό του ανεξαρτήτως επικαιρότητας, με έμφαση στο twitter.

Share of buzz (Αρχηγοί κομμάτων)
Παπανδρέου 59%
Σαμαράς 27%
Παπαρήγα 5%
Τσίπρας 2%
Καρατζαφέρης 7%

Share of buzz (Άλλα πολιτικά πρόσωπα)
Παπαδήμος 60%
Πετσάλνικος 17%
Πάγκαλος 7%
Μπακογιάννη 8%
Βορίδης 8%

Τα θέματα
Τα θέματα της οικονομίας παρέμειναν στην πρώτη θέση, έπεσαν ωστόσο κατά τι στο δεύτερο μέρος της εβδομάδας, με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης που μοιάζει να εμπνέει εμπιστοσύνη. Ακολούθησαν ως θέμα ενδιαφέροντος οι εκλογές, παρότι ο χρονικός ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης φαίνεται αυτή τη στιγμή προδιαγεγραμμένος.

Παρότι ξένες προς την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, η συναίνεση και η συνεργασία αναγορεύτηκαν σε κεντρικές έννοιες στον δημόσιο διάλογο. Μένει να δούμε πώς θα κριθούν στην πράξη, όταν χάσουν στα λόγια την αίσθηση του καινούργιου. Τέλος, η δραχμή παραμένει πολύ χαμηλά στο buzz, χαμηλότερα όσο ανακτάται μια αίσθηση μερικής σιγουριάς στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού.

Share of buzz
Kρίση – Χρεοκοπία 22%
Οικονομία – Μέτρα 27%
Εκλογές 26%
Συνέναιση/Συνεργασία 21%
Δραχμή 4%

Τιτιβίσματα

  1. Sisyfina Κρισητούγεννα !!!
  2. BillPallas 1. Η Τρόικα θα στον σφυρίξει τρεις φορές 2. Ανεμοδαρμένα Χρέη 3. Ξέρω τι ψήφισες πέρσι το καλοκαίρι 4. ‘Όσα παίρνει ο Πάγκαλος
  3. nefosis Μαροκινός δρομέας τερμάτισε 1ος στον κλασσικό Μαραθώνιο υπονομεύοντας τον μπουμπουκο-υπουργό.
  4. svolboy 1ο μέτρο Βορίδη: Όλοι οι σταθμοί του μετρό θα φέρουν πλέον αποκλειστικά ονόματα Αγίων (εξαιρείται ο σταθμός “Ακρόπολη”).
  5. ThePressProject Ο Παπαδήμος βάζει στοίχημα 100 χιλιάδες δραχμές ότι δε θα βγούμε από το ευρώ.
  6. dimitris_takis Τελικά έστω και μετά από πολλά χρόνια δύο συνθήματα του ΠΑΣΟΚ υλοποιήθηκαν: «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση – το ΛΑΟΣ στην εξουσία» και «Ο ΛΑ.Ο.Σ θέλει – Το ΠΑΣΟΚ μπορεί» !!!
  7. Panos Kordonouris Παπαδήμος ή Παπαδήμιος;;;; Στο σβέρκο μας θα το διαπιστώσουμε…
  8. kanekos69 Καλά πότε πήγαν 6 ευρώ τα προφυλακτικά; Την τελευταία φορά που είχα πάρει δεν είχα δώσει παραπάνω από τρία κατοστάρικα.
  9. XTC365 “Πρωθυπουργό με είπες μια βραδιά και μου ‘μεινε για πάντα η ρετσινιά.» – Φ. Πετσάλνικος
  10. Julius Evlambios Πάντως τώρα κατάλαβα γιατί ο Σαμαράς είχε λυσσάξει να φύγει ο Παπανδρέου. Του είπαν ότι στις δύο κυβερνήσεις που θα ρίξει, θα πάρει μία δώρο.
  11. pitsirikos Το αναμμένο καλοριφέρ είναι η νέα Πόρσε. Γκομενοπαγίδα.
  12. cmarinos Ποιος θα μπορούσε εξάλλου να χειριστεί καλύτερα την μετάβαση στη δραχμή, από αυτόν που χειρίστηκε την μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ;
  13. gregoryfarmakis Αυτό το «η συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν είναι συγκυβέρνηση» της ΝΔ, δεν είναι τσαχπίνικο; τύπου «Αγάπη- μου-δεν-είναι-αυτό-που-νομίζεις»;
  14. MrsLovesick Όσο πάει και παχαίνει ο Πάγκαλος. Τις προάλλες στο λεωφορείο, ευγενικά σηκώθηκε και παραχώρησε τη θέση του σε 4 κυρίες.
  15. IouliaTziva O ΓΑΠ είναι ο μόνος που για να πιει νερό την ώρα της ομιλίας πρέπει να είναι γραμμένο στο κείμενο!
  16. 500rakias τα βαρίδια του Σαμαρά ή τα … Βορίδια?
  17. TherapyGr Με τόσα μέλη που έχει η κυβέρνηση, είναι αλήθεια ότι ο Αδωνις σκέφτεται να πουλάει και βιβλία κατά τη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου;
  18. AugusteCorteauΕίναι ψεύδος ασύστολο και συκοφαντικό ότι η ελληνική αριστερά είναι διασπαστική. Στην πραγματικότητα, είναι απλώς σπαστική.
  19. DM_Andrew Ζητείται προίκα χωρίς νύφη για σοβαρό σκοπό…
  20. kanekos69 «Διαβάζω άστρα κι όραμα» αλλά μόνο για τις πολιτικές αναλύσεις