Ένα τεράστιο… παγάκι θα δροσίζει την επόμενη θερινή σαιζόν τους κατοίκους της Ουλάν Μπατόρ παρέχοντας παράλληλα ύδρευση στην πόλη.

Πρόκειται για ένα απλό και φιλικό για το περιβάλλον πείραμα γεωμηχανικής που προωθούν οι αρχές της Μογγολίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υπερθέρμανσης και της αστικής θερμικής νησίδας. Αν επιτύχει, θα αποτελέσει ίσως το παράδειγμα και για άλλες πόλεις στα βόρεια κλίματα του πλανήτη.

Φυσική λύση

Για να είμαστε ακριβέστεροι, δεν πρόκειται ακριβώς για παγάκι. Οι μηχανικοί που είχαν την έμπνευση σκοπεύουν να ενισχύσουν τους φυσικούς πάγους που σχηματίζονται από τους ποταμούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα «αποθηκεύοντας» δροσιά για το καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια των θερμών θερινών μηνών οι πάγοι θα απελευθερώνουν δροσιά κάνοντας πιο ευχάριστη την ατμόσφαιρα της πόλης ενώ, καθώς θα λιώνουν, το νερό που θα παράγεται θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ύδρευση και την άρδευση.

Η Ουλάν Μπατόρ είναι μια πόλη με πολύ ψυχρούς χειμώνες και πολύ θερμά καλοκαίρια και οι αρχές ελπίζουν ότι με τον τρόπο αυτόν θα μειώσουν την αυξημένη λόγω της χρήσης κλιματιστικών ενεργειακή κατανάλωση, ανακουφίζοντας παράλληλα το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η μογγολική πρωτεύουσα.

Πάγοι σε πολλές στρώσεις

Το πείραμα, το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται στο τέλος του μήνα και θα κοστίσει 538.000 ευρώ, συνίσταται στον τεχνητό σχηματισμό «ναλέντ» – πάγων πολύ μεγάλου πάχους που δημιουργούνται με φυσικό τρόπο στην επιφάνεια των ποταμών.

Αυτό γίνεται στα παγωμένα ποτάμια όταν τα νερά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, βρίσκουν μέσα από ρωγμές διέξοδο προς την επιφάνεια του πάγου που έχει δημιουργηθεί με αποτέλεσμα να προσθέτουν ένα «έξτρα» παγωμένο στρώμα τη νύχτα.

Τα στρώματα πάγου αυξάνονται όσο υπάρχουν ρωγμές που επιτρέπουν στο νερό να περάσει γι’ αυτό και, αντίθετα με τους πάγους των λιμνών που το πάχος τους φθάνει περίπου το 1 μ., τα ναλέντ μπορούν να ξεπεράσουν σε πάχος τα 7 μέτρα, με αποτέλεσμα να λιώνουν πολύ πιο αργά.

Τρύπες στον παγωμένο ποταμό

Αυτήν ακριβώς τη φυσική διαδικασία θέλησαν να εκμεταλλευθούν οι μηχανικοί της βρετανο-μογγολικής εταιρείας ECOS & EMI που ανέπτυξαν το σχέδιο. Καθώς οι πάγοι έχουν αρχίσει ήδη να καλύπτουν τον ποταμό Τούουλ, θα αρχίσουν σε μερικές ημέρες να ανοίγουν σε αυτούς τρύπες ώστε να επιτρέψουν στα νερά του να ανέβουν στην επιφάνεια και να σχηματίσουν νέα στρώματα.

Η επιχείρηση του «τρυπήματος» θα επαναληφθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα ώστε οι πάγοι να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πάχος, αποθηκεύοντας δροσιά και νερό για το καλοκαίρι. Μένει απλώς να δούμε σε λίγους μήνες αν το εγχείρημα θα επιτύχει και αν οι πάγοι θα «αντέξουν» ως την καρδιά του καλοκαιριού για να αποδώσουν τα οφέλη που αναμένονται.

Υποσχόμενη οικολογική εναλλακτική

Οι ιδιότητες των ναλέντ είναι γνωστές εδώ και αιώνες, κανείς όμως δεν είχε σκεφθεί ως τώρα να τις χρησιμοποιήσει με αυτόν τον τρόπο. Αν το μογγολικό πείραμα επιτύχει, θα αποτελέσει ενδεχομένως μια έξυπνη οικολογική στρατηγική για πολλές «χρήσεις».

«Ολοι πανικοβάλλονται για το λιώσιμο των πάγων αλλά κανείς δεν έχει βρει ως τώρα μια φθηνή, περιβαλλοντικά φιλική εναλλακτική» δήλωσε στην εφημερίδα «The Guardian» ο γεωλόγος Ρόμπιν Γκρέισον που εργάζεται στη Μογγολία.

«Αν κάποιος ξέρει πώς να τα χειριστεί, τα ναλέντ θα μπορούσαν να επιδιορθώσουν το μόνιμο στρώμα των πάγων και να δημιουργήσουν πάρκα δροσιάς στις πόλεις» πρόσθεσε ο επιστήμονας διευκρινίζοντας πως η λύση μπορεί να λειτουργήσει σε πόλεις με πολύ ζεστό καλοκαίρι και χειμερινή περίοδο με τουλάχιστον δυο μήνες κατά τους οποίους η θερμοκρασία κυμαίνεται από τους -50 ως -20 βαθμούς Κελσίου.