Την εκπληκτική πορεία της τέχνης του χαρτιού μέσα στον χρόνο παρουσιάζει η έκθεση με θέμα την ιστορία του, που θα εγκαινιαστεί στις 13 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη (νέο κτίριο).

Η έκθεση με τίτλο «Το χαρτί. Δύο χιλιάδες χρόνια ιστορίας σε Ανατολή και Δύση» βασίζεται σε υλικό που προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή αντικειμένων και πρωτότυπου φωτογραφικού υλικού της Μαρίας Μαλακού και του Μαρίνου Βλέσσα, από πολλές χώρες του κόσμου.

Μέσα από τα εκθέματα, τις φωτογραφίες, τις τρισδιάστατες κατασκευές και τον σχολιασμό τους θα προβάλλεται η εντυπωσιακή πορεία είκοσι αιώνων αυτής της ευγενούς τέχνης από την Κίνα και την υπόλοιπη Ανατολική Ασία, στους Άραβες κατ’ αρχάς και μέσω αυτών στην Ινδία, τη Βόρεια Αφρική, την Ιβηρική και τελικά στην υπόλοιπη Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο.

Η έκθεση χωρίζεται σε ενότητες, οι οποίες καλύπτουν επιμέρους θέματα, όπως: Τι είναι το χαρτί και πώς κατασκευάζεται. Πρόδρομα υποστρώματα γραφής και συγγενή τεχνήματα. Η εφεύρεση του χαρτιού και η διάδοσή του. Τεχνικές κατασκευής χειροποίητου χαρτιού. Το πέρασμα της χαρτοποιητικής στον ισλαμικό κόσμο. Η ευρωπαϊκή προβιομηχανική χαρτοποιητική. Τα εργαλεία, οι τεχνικές και η οργάνωση παραγωγής. Τα υδατόσημα και η σημασία τους για τη σύγχρονη αρχειακή έρευνα. Το χαρτί και η τυπογραφία στην Ασία και τη Δύση. Και τέλος το χαρτί στον ελλαδικό χώρο πριν και μετά από την Ανεξαρτησία.

Ο στόχος εξάλλου είναι να γίνει κατανοητό ότι το χαρτί υπήρξε εξαιρετικά σημαντική εφεύρεση για τον ανθρώπινο πολιτισμό, καθώς άλλαξε τον κόσμο της γνώσης και της επικοινωνίας, ενώ επίσης μέσω μιας ιδιότυπης σχέσης, που θα προβληθεί επαρκώς στην έκθεση, έδωσε το έναυσμα για τη μακρά διαδικασία που οδήγησε στην εφεύρεση της τυπογραφίας.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης και σε συγκεκριμένες ώρες θα λειτουργεί εργαστήριο κατασκευής χειροποίητου χαρτιού με τη συμμετοχή των επισκεπτών.


Πού και Πότε

Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου,
τηλ. 210 345 3111).

Εγκαίνια: 13 Δεκεμβρίου 2011.

Διάρκεια έκθεσης: 14 Δεκεμβρίου – 29 Ιανουαρίου 2012