Παρά το κρύο, το θέατρο Ολύμπια είχε ιδιαίτερα πολύ κόσμο το βράδυ του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου στην πρεμιέρα της κωμικής όπερας του Σπύρου Σαμάρα «Η Κρητικοπούλα», σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

Το έργο του Σαμάρα που παντρεύει ελληνική παραδοσιακή μουσική και χορούς, όπως ο πεντοζάλης, με ευρωπαϊκή μουσική και χορούς όπως το βαλς, η πολύχρωμη, ανάλαφρη σκηνοθεσία του Ζούλια και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών θεωρήθηκαν από τα θετικά σημεία της παράστασης.

Τα σκηνικά και κοστούμια ήταν της Αναστασίας Αρσένη, οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη και η χορογραφία του Φώτη Διαμαντόπουλου.

Η μυθολογία της Κρήτης, αλλά και η διαχρονικότητα των καταστάσεων έφεραν πιο κοντά στο σήμερα το έργο αυτό, το οποίο γράφτηκε σχεδόν πριν από έναν αιώνα και αναβιώνει για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Το έργο ερμήνευσε η ορχήστρα της Ε.Λ.Σ υπό τη διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη, ενώ η χορωδία ήταν υπό τη διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου.

Ερμηνεύουν η Γεωργία Ηλιοπούλου στον ρόλο της Κρητικοπούλας, η Μαρία Μητσοπούλου στον ρόλο της Κοντέσας, η Τζούλια Σουγκλάκου ως Δούκισσα, ο Γιώργος Ματθαιακάκης στον ρόλο του Δούκα, ο Γιάννης Χριστόπουλος στον ρόλο του Παύλου και ο Κωστής Ρασιδάκης στον ρόλο του Φουρλάνου. Οι Δημήτρης Σιγαλός και Παύλος Μαρόπουλος συμπλήρωσαν το σύνολο με τις ερμηνείες τους.

Η παράσταση θα επαναληφθεί στις 19 και 20 Νοεμβρίου και στις 1 και 4 Δεκεμβρίου 2011.