Τέλος στο ανελέητο ζούληγμα και το χτύπημα του μπουκαλιού της κέτσαπ και άλλων παχύρευστων σαλτσών, υπόσχεται να φέρει ένα σούπερ ολισθηρό υλικό που ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες και ακούει στο όνομα: Slippery Liquid Infused Porous Surface. SLIPS στα αγγιλικά σημαίνει «γλιστράει».

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, χάρη στην ειδική σύστασή του, το νέο υλικό οδηγεί στην ανεμπόδιστη έξοδο ρευστών όπως π.χ. νερό, λάδι, μαρμελάδα, κέτσαπ, μουστάρδα κ.ά. από δοχεία και μπουκάλια.

Από τη φύση στο εργαστήριο

Το μυστικό του γλιστερού υλικού κρύβεται στα φύλλα του σαρκοφάγου φυτού του γένους Nepenthes, τα οποία χρησιμοποιούν την ολισθηρότητα προκειμένου να παγιδεύουν το γεύμα τους, δηλαδή τα έντομα.

Μιμούμενοι τις φυσικές ιδιότητες των φύλλων αυτών, οι ειδικοί ανέπτυξαν ένα υλικό ικανό να αντιστέκεται σε υγρά με βάση το νερό και το λάδι.

Απόλαυση μέχρι την τελευταία σταγόνα

Κάτι τέτοιο, κατά τους ερευνητές, θα μπορούσε να απαλλάξει εκατομμύρια καταναλωτές από την «αγωνία» να αποσπάσουν τις τελευταίες σταγόνες των προϊόντων από τις συσκευασίες.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας – να έχουμε δηλαδή ένα δοχείο μιας σάλτσας και να προσπαθούμε να βγάλουμε και την τελευταία σταγόνα αλλά χωρίς αποτέλεσμα» εξηγεί παραστατικά η καθηγήτρια και επιστήμονας υλικών Τζοάνα Άιζενμπεργκ.

«Εάν χρησιμοποιούσαμε ένα υλικό όπως αυτό που δημιουργήσαμε για να “ντύσουμε” το εσωτερικό μπουκαλιών και δοχείων, τότε θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε εύκολα όλο το εναπομείναν υλικό. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι τότε η σάλτσα ίσως βγαίνει υπερβολικά εύκολα από το δοχείο» αναφέρει υπογραμμίζοντας ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ως προς την πίεση που θα πρέπει να ασκούν στα νέα δοχεία.

Επιπλέον, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτοκαθαριζόμενες επιφάνειες που δεν λερώνονται ποτέ.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας θα μπορούσαν να διευκολύνουν την καθημερινότητα πολλών, δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature».