Μέρκελ: Ζούμε την πιο δύσκολη ώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μιλώντας για μία ιστορική πρόκληση απέναντι στην κρίση χρέους και ίσως τη δυσκολότερη ώρα της Ευρώπης από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανέβηκε τη Δευτέρα η Άνγκελα Μέρκελ στο βήμα του συνεδρίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στη Λειψία. Η καγκελάριος της Γερμανίας επέμεινε ενώπιον των 1.000 συνέδρων ότι «ήλθε η ώρα για ένα άνοιγμα προς μία νέα Ευρώπη, διότι εάν το ευρώ αποτύχει θα αποτύχει και η Ευρώπη».

Μιλώντας για μία ιστορική πρόκληση απέναντι στην κρίση χρέους και ίσως τη δυσκολότερη ώρα της Ευρώπης από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανέβηκε τη Δευτέρα η Άνγκελα Μέρκελ στο βήμα του συνεδρίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στη Λειψία. Η καγκελάριος της Γερμανίας επέμεινε ενώπιον των 1.000 συνέδρων ότι «ήλθε η ώρα για ένα άνοιγμα προς μία νέα Ευρώπη, διότι εάν το ευρώ αποτύχει θα αποτύχει και η Ευρώπη».

Στην ομιλία της η Γερμανίδα καγεκλάριος ζήτησε την αναμόρφωση της ΕΕ, στην κατεύθυνση μίας πιο στενής πολιτικής ένωσης με αυστηρούς κανόνες για τα ελλείμματα και τα χρέη, ενώ απέρριψε, για μία ακόμα φορά, την έκδοση ευρωομολόγων.

Οι ηγέτες πρέπει να δημιουργήσουν μία «νέα Ευρώπη», ολοκληρώνοντας μία «πολιτική ένωση», σημείωσε, ενισχύοντας την ρητορική της, καθώς η κρίση χρέους που ξεκίνησε στην Ελλάδα στα τέλη του 2009 έχει ωθήσει σε επίπεδα-ρεκόρ τις αποδόσεις των ομολόγων σε Ισπανία και Ιταλία, ενώ απειλεί και τη γαλλική οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης.

«Η Ευρώπη ζει μία από τις πιο δύσκολες ώρες της, ίσως ακόμη και την πιο δύσκολη ώρα της μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας την τελευταία 11ετία.

«Κάθε γενιά έχει την πολιτική πρόκλησή της» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας ότι η σημερινή γενιά βρίσκεται αντιμέτωπη με «μια ιστορική δοκιμασία» και το θέμα είναι «να δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει σε ένα ορόσημο» με αυτή τη χρηματοπιστωτική κρίση

Ενώπιον 1.000 συνέδρων της CDU που συνεδριάζουν μέχρι την Τρίτη, η Μέρκελ επέμεινε στο γεγονός ότι «ήρθε η ώρα για ένα άνοιγμα προς μια νέα Ευρώπη διότι αν το ευρώ αποτύχει, αποτυγχάνει η Ευρώπη».

«Το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα, είναι το σύμβολο μισού αιώνα ειρήνης, ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας» υπογράμμισε η Μέρκελ στην ομιλία της, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ήταν αφιερωμένο στην Ευρώπη.

Το διήμερο συνέδριο επρόκειτο να επικεντρωθεί στην εκπαιδευτική πολιτική, όμως κυριάρχησε εξαρχής το θέμα της κρίσης του χρέους στην Ευρωζώνη.

Η Μέρκελ υπογράμμισε πως η Γερμανία έχει ευθύνη έναντι των εταίρων της και πως είναι και η ίδια ευάλωτη αν άλλες χώρες της Ευρωζώνης παρασυρθούν στην κρίση, καθώς, όπως υπενθύμισε στο κόμμα, το 60% των γερμανικών εξαγωγών γίνονται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα ιρλανδικά προβλήματα είναι σλοβακικά προβλήματα, τα ελληνικά προβλήματα είναι ολλανδικά προβλήματα και τα ισπανικά προβλήματα είναι δικό μας πρόβλημα. Η ευθύνη μας δεν τελειώνει στα σύνορά μας» δήλωσε.


Ευρωζώνη – τιμωρός

Μια Ευρώπη με ενίαια πολιτική δομή και μια ευρωζώνη – τιμωρό των δημοσιονομικά απείθαρχων μελών της οραματίζεται το Βερολίνο, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκαναν τα τελευταία 24ωρα η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Η γραμμή που θα ακολουθήσει η γερμανική ηγεσία ως προς τη σύγκλιση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη αποδίδεται στο κείμενο που ετοίμασε το κυβερνών κόμμα της χώρας και τιτλοφορείται «Δυνατή Ευρώπη: ένα ευοίωνο μέλλον για τη Γερμανία». Ο πρώτος από τους δύο βασικούς άξονες του κειμένου θέσεων του CDU είναι ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί από την ένταξη στο ευρώ και ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσει το κοινό νόμισμα. Όμως ο δεύτερος άξονας αποτελεί μια σαφή προειδοποίηση στους εταίρους της χώρας: κάθε μέλος της Ενωσης θα πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα τους (νέους) κανόνες και εφόσον τους παραβιάζει θα πρέπει να τιμωρείται αυστηρά και να αντιμετωπίζει ακόμα και την ποινή τις «υποχρεωτικής εξόδου» από το κοινό νόμισμα και εν γένει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μια πιο σαφή εικόνα για τις γερμανικές θέσεις έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στη γαλλική Le Monde. O γερμανός υπουργός σημείωσε ότι είναι παράλογο να τιμωρείται με πρόστιμο μια χώρα που δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες ανταγωνισμού που επιβάλλει η ΕΕ, αλλά να μένει ατιμώρητη μια χώρα που παρουσιάζει δημοσιονομικές αποκλίσεις. «Γιατί ο ευρωπαίος επίτροπος που είναι αρμόδιος για την εφαρμογή των Συνθηκών να μην έχει τις ιδιες δικαιοδοσίες με τον επίτροπο Ανταγωνισμού; Γιατί να οδηγείται μια χώρα ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για μη εφαρμογή του δικαίου και όχι για παρέκκλιση από το Σύμφωνο Σταθερότητας;» δηλώνει ο Σόιμπλε στη γαλλική εφημερίδα. Ο ίδιος άλλωστε κατέστησε σαφές, στην ίδια συνέντευξη, ότι όποιος θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη θα πρέπει να το αποδεικνύει έμπρακτα.

«Δεν συμμερίζομαι τις απόψεις των πολιτών (της Γερμανίας) που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης όμως τις κατανοώ. Αλλωστε η σύγχυση που επικράτησε στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες τους παρέχει επιχειρήματα.. Η Γερμανία όπως και η Γαλλία θα κάνουν τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη αρκεί να το θέλει η Αθήνα και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε. Συμπλήρωσε επίσης ότι «αυτό που είπαν φιλικά αλλά με αποφασιστικότητα η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί στον Γιώργο Παπανδρέου» ήταν ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει αν αποδέχεται τους περιορισμούς που επιτάσσει η παραμονή της χώρας στο ευρώ».

Όπως έχει διαρρεύσει στο διεθνή τύπο, το Βερολίνο έχει ήδη σχεδιάσει ένα χρονοδιάγραμμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισσαβόνας σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη της Ενωσης θα εγκρίνουν μια «πιο αυστηρή» εκδοχή διαχείρισης οικονομικών κρίσεων εντός του 2012.

«Η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις υπέρ μιας περιορισμένης αναθεώρησης της Συνθήκης που θα παρέχει στην ΕΕ περισσότερες εξουσίες σε βάρος των κρατών που αθετούν τους δημοσιονομικούς κανόνες» σημειώνει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο. Όπως εξηγούν αναλυτές η Γερμανία επιμένει σε μια κατ’όνομα τουλάχιστον «περιορισμένη» και όχι «ευρεία» αναθεώρηση ώστε οι εθνικές κυβερνήσεις να έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τους νέους κανόνες από τα Κοινοβούλια παρακάμπτοντας τον «επισφαλή» και απευκταίο δρόμο της έγκρισής τους μέσω δημοψηφισμάτων.

«Επιθυμία του Βερολίνου είναι να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα σε αυτό το ζήτημα» σημειώνει σε σχετικό άρθρο η Le Monde.

Πρόταση για έξοδο χωρών από το ευρώ

Στο επίκεντρο του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να βρεθεί η πρόταση για αποβολή (ή «εθελοντική έξοδο» όπως αναφέρεται) των απείθαρχων δημοσιονομικά κρατών από την Ευρωζώνη.

Στο διήμερο συνέδριο θα συζητηθούν η κρίση της Ευρωζώνης, οι βουλευτικές εκλογές του 2013 και οι επερχόμενες εκλογές σε διάφορα γερμανικά κρατίδια.

Το σχέδιο των γραπτών προτάσεων του προεδρείου του κόμματος, σύμφωνα με την Deutsche Welle, συνιστά μια σαφή αποδοχή για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM και την ευρωβοήθεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης που τη χρειάζονται, αλλά και χάραξη «κόκκινων γραμμών».

Στο σχέδιο απορρίπτεται η μετατροπή της ΕΚΤ σε «τράπεζα έκδοσης φθηνού χρήματος» και η έκδοση ευρωομολόγων, καθώς και ο αποκλεισμός από την Ευρωζώνη των χωρών που παραβιάζουν τους κανόνες για τα δημοσιονομικά.

Αντίθετα, επιτρέπεται η εθελοντική έξοδο από την Ευρωζώνη και καθορίζει ότι η ευρωβοήθεια θα πρέπει να δίνεται μόνον με την επιβολή αυστηρών προϋποθέσεων.

Παράλληλα, προτείνονται κυρώσεις για τους παραβάτες του πλαφόν 3% στο έλλειμμα που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, κυρώσεις που φθάνουν μέχρι και την απώλεια του κυριαρχικού δικαιώματος κατάρτισης προϋπολογισμού.

Ο Στανισλάβ Τίλιχ, πρωθυπουργός της Σαξωνίας και μέλος του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, έκανε μάλιστα πρόταση να συσταθεί νέο πόστο στην ΕΕ: εκείνο του επιτρόπου για τη σταθερότητα του ευρώ.

Εκτιμά ότι έτσι θα υπάρχει ενδελεχής έλεγχος, πιστεύει στην αλληλεγγύη προς την Ευρώπη, και υποστηρίζει ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη πρέπει να διαθέτουν μια σειρά εργαλείων ώστε να αντιμετωπίσει πιθανές κρίσεις και προβλήματα.

Για τον κ. Τίλιχ, «η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους και η εθελοντική έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη ως εσχάτη λύση» θα πρέπει να συνιστούν μερικά από τα εργαλεία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Μέρκελ: Νέα Ευρώπη

Στην ομιλία της, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε την αναμόρφωση της ΕΕ, στην κατεύθυνση μίας πιο στενής πολιτικής ένωσης με αυστηρούς κανόνες για τα ελλείμματα και τα χρέη, ενώ απέρριψε, για μία ακόμα φορά, την έκδοση ευρωομολόγων.

Οι ηγέτες πρέπει να δημιουργήσουν μία «νέα Ευρώπη», ολοκληρώνοντας μία «πολιτική ένωση», σημείωσε, ενισχύοντας την ρητορική της, καθώς η κρίση χρέους που ξεκίνησε στην Ελλάδα στα τέλη του 2009 έχει ωθήσει σε επίπεδα-ρεκόρ τις αποδόσεις των ομολόγων σε Ισπανία και Ιταλία, ενώ απειλεί και τη γαλλική οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης.

«Η Ευρώπη είναι σε μία από τις δυσκολότερες, αν όχι τη δυσκολότερη, ώρα από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε.

«Το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα, είναι το σύμβολο μισού αιώνα ειρήνης, ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας», υπογράμμισε η Άνγκ.Μέρκελ, η οποία ηγείται εδώ και 11 χρόνια της CDU.

Το διήμερο συνέδριο επρόκειτο να επικεντρωθεί στην εκπαιδευτική πολιτική, όμως κυριάρχησε εξαρχής το θέμα της κρίσης χρέους.

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε πως η Γερμανία έχει ευθύνη έναντι των εταίρων της και πως είναι και η ίδια ευάλωτη αν άλλες χώρες της Ευρωζώνης παρασυρθούν στην κρίση, καθώς, όπως υπενθύμισε, το 60% των γερμανικών εξαγωγών κατευθύνονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα ιρλανδικά προβλήματα είναι σλοβακικά προβλήματα, τα ελληνικά προβλήματα είναι ολλανδικά προβλήματα και τα ισπανικά προβλήματα είναι δικό μας πρόβλημα. Η ευθύνη μας δεν τελειώνει στα σύνορά μας», υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας την κυριακή σε κομματική συγκέντρωση του CDU στο Ζίνγκεν, ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

«Θα ήταν μια φρικτή κυβέρνηση εάν δεν εξέταζε, μεταξύ άλλων, τι θα κάνει σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά», φέρεται να δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).

Ο υπουργός ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει δημοσίευμα του Spiegel που θέλει την γερμανική κυβέρνηση να προετοιμάζεται ήδη για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμα περικοπών.

Ως υπουργός Οικονομικών και λαμβάνοντας υπόψη πιθανές συνέπειες στις χρηματαγορές, είπε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί τέτοιων σεναρίων. «Τέτοια δημοσιεύματα ενέχουν πάντα μια δόση σπέκουλας», περιορίστηκε να πει.

«Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εκτιμώντας ότι Αθήνα θα χρειαστεί μια δεκαετία για να αντιμετωπίσει την κρίση.

«Οι Έλληνες χρειάζονται δέκα χρόνια, είμαι απόλυτα βέβαιος γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν αρκεί η μείωση του χρέους, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ελπίζω στο μεταξύ οι Έλληνες να το έχουν αντιληφθεί αυτό».

Κάθε χώρα, υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματά της, «αλλά θα πρέπει να τους προσφέρουμε χρόνο […], αυτό είναι το νόημα των πακέτων διάσωσης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk