Μετά από μια εβδομάδα συνταρακτικών εξελίξεων που οδήγησε σε αλλαγή παραγωγού και παρουσιαστή των ΄Οσκαρ, η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών κι Επιστημών διοργάνωσε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου την απονομή των τρίτων Governors Awards.

Οι Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, ΄Οπρα Γουίνφρεϊ και ο μακιγιέρ Ντικ Σμιθ παρέλαβαν τιμητικά ΄Οσκαρ σε μια βραδιά που παρέστησαν πλήθος διασημοτήτων όπως ο Τζον Τραβόλτα, η Σάρον Στόουν, ο Σίδνεϊ Πουατιέ και άλλοι.

Ο Τζόουνς παρέλαβε το ΄Οσκαρ μέσω … σύνδεσης με το Wyndham Theater του Λονδίνου όπου πρωταγωνιστεί στη θεατρική μεταφορά του έργου «Ο σοφέρ της κυρίας Ντέιζι» με τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Τον συμπαρουσίασαν ο ΄Αλεκ Μπάλτγουιν, η Γκλεν Κλόουζ και ο Μπεν Κίνγκσλεϊ.

Ο Ντικ Σμιθ που έχει διατελέσει make up artist ταινιών όπως ο «Νονός» και άλλες, επαινέθηκε για τη μακρά του καριέρα και την «γενναιοδωρία» του να μοιράζεται μυστικά του επαγγέλματός του με νεότερους συναδέλφους του.

«Απολάμβανα πάρα πολύ να κάνω αυτή τη δουλειά», είπε ο 89χρονος Σμιθ. «Αλλά να δέχομαι τόσο πολύ ευγένεια με μιας πάει πάρα πολύ. Νιώθω τόσο ευγνώμων…»

Ο Κουίνσι Τζόουνς, η Μαρία Σράιβερ και ο Τζον Τραβόλτα παρουσίασαν μεταξύ άλλων την τηλεπερσόνα ΄Οπρα Γουίνφρεϊ που τιμήθηκε κυρίως για το φιλανθρωπικό της έργο, μια και, όπως αναφέρθηκε, ευεργέτησε με υποτροφίες 65.000 σπουδαστές.

Σύμφωνα με την ίδια, η απονομή ενός ΄Οσκαρ ήταν πέρα από κάθε φαντασία. Αναφερόμενη στην εκκίνησή της πορείας της από την ταπεινή κοινωνία του Μισισιπή η, φανερά συγκινημένη, 57χρονη ΄Οπρα δήλωσε: «Είναι αδύνατο για εσάς ακόμα και να γνωρίσετε τι σημαίνει αυτό το ταξίδι».

Highlight της τελετής θα προβληθούν στη φετινή απονομή των ΄Οσκαρ τον Φεβρουάριο του 2012.