Δυόμισι χιλιάδες και ένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την κοσμοϊστορική μάχη στον Μαραθώνα το 490 π.Χ. ανάμεσα στους Αθηναίους και τους λίγους Πλαταιείς συμμάχους τους και στην στρατιά των 150.000 Περσών και άλλων Ασιατών υπό τις εντολές των Δάτη και Αρταφέρνη. Μάχη που βάσιμα θεωρείται ότι έσωσε τον πολιτισμό της Ευρώπης αφού αν οι Έλληνες είχαν ηττηθεί ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα είχε αλλάξει η ροή της ιστορίας.

Όπως δεν γνωρίζουμε τα ονόματα των εκατοντάδων που έπεσαν στο πεδίο της μάχης έτσι δεν ξέρουμε και το όνομα του αγγελιοφόρου που έτρεξε από το σημείο της μάχης μέχρι την Πνύκα όπου βρίσκονται συναθροισμένοι οι άρχοντες της Αθήνας για να αναγγείλει την νίκη και να εκπνεύσει από την προσπάθεια.

Ο θρύλος του, ωστόσο, έγινε Ολυμπιακό αγώνισμα το 1986 δημιουργώντας το Μαραθώνιο Δρόμο κατά τη διάρκεια των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Στη συνέχεια το αγώνισμα έγινε κοινωνικό κίνημα με την ραγδαία ανάπτυξη του Μαραθωνίου παγκοσμίως και ιδίως στην Ελλάδα με την ιστορική πορεία ειρήνης του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, το 1963.

Στο πλαίσιο αυτό, ο 29ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών που από το 1983 είναι αφιερωμένος στον Γρηγόρη Λαμπράκη, γίνεται φέτος την Κυριακή 13 Νοεμβρίου υπό την Αιγίδα και της UNESCO και μετατρέπεται σταδιακά σε ένα τεράστιο διεθνές όχημα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η συμμετοχή στον φετινό 29ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας είναι πράγματι εντυπωσιακή. Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών και των εθνικοτήτων έχουν δηλώσει συμμετοχή στις διαδρομές των 5, των 19 και των 42 χιλιομέτρων.

Στις λίστες των όσων έχουν δηλώσει συμμετοχή -και μάλιστα στα 42 χιλιόμετρα- είναι και δύο πρεσβευτές. Ο αυστριακός πρεσβευτής, Μίκαελ Λίνχαρτ, και ο Ιάπωνας πρεσβευτής, Κιρόσι Τόντα, με 10 συνεργάτες του από την πρεσβεία.

Το team του Ιάπωνα πρεσβευτή τρέχει με μπλουζάκια, τα οποία στην μια τους όψη αναγράφουν «Ευχαριστούμε Ελλάδα» και στην άλλη «Κουράγιο Ιαπωνία», αναφερόμενοι στον τελευταίο σεισμό που συντάραξε την Ιαπωνία και συγκεκριμένα στο νότιο σημείο της στα ανοιχτά της Οκινάουα.

Κατά τ’ άλλα, στις λίστες των συμμετεχόντων μπορεί να δει κανείς και πολλά πρόσωπα από το χώρο της τηλεόρασης, του θεάτρου και της πασαρέλας που αγωνίζονται είτε ως μονάδες είτε ενταγμένοι σε σωματεία με τα οποία τρέχουν υπέρ κοινωφελών σκοπών.

Οι Νίκη Κάρτσωνα, Χρήστος Φερεντίνος, Βίκυ Χατζηβασιλείου, Άννα Πρέλεβιτς, Μαριέττα Χρουσαλά, Γκλόρια Μίκα, Ζετα Δούκα και Παναγιώτης Μπουγιούρης είναι μεταξύ των όσων τρέχουν σε κάποια από τις διαδρομές του 29ου Κλασικού Μαραθώνιου Αθηνών, ενώ ολοένα και περισσότεροι προστίθενται όσο πλησιάζουν οι ημέρες προς την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής του.

Ας είμαστε όλοι εκεί να στηρίξουμε μια προσπάθεια η οποία στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Info

Μαραθώνιος

Η εκκίνηση για το Μαραθώνιο Δρόμο 42.195μ δίνεται στις 09.00 π.μ από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ιστορικής Αφετηρίας στον Μαραθώνα. Επίσης θα ξεκινήσουν και οι συμμετέχοντες στο δυναμικό βάδισμα, το Παγκόσμιο Στρατιωτικό και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

· 5.000μ

Η εκκίνηση του αγώνα που είναι λαϊκός-ανοιχτός θα δοθεί μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, επί της Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου (αριστερό ρεύμα), στο ύψος του αγάλματος του Γ. Αβέρωφ. Η διαδρομή διατρέχει το ιστορικό κέντρο της πόλης της Αθήνας, περνώντας μπροστά από σημαντικά μνημεία και κτίρια της πόλης, όπως το Πολεμικό Μουσείο, η Βουλή, η Πλατεία Συντάγματος, η Ακρόπολη.

· 10.000 μ

Ανοικτός Αγώνας Δρόμου 10χλμ, ο οποίος έχει αφετηρία και τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η διοργάνωση του Αγώνα Δρόμου 10 χλμ ξεκίνησε το 1998. Ο αγώνας ξεκινάει με κατεύθυνση αντίθετη της διαδρομής του Μαραθωνίου Δρόμου για 5χλμ (με κατεύθυνση προς το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης) και στην συνέχεια επιστροφή και τερματισμός στο Παναθηναϊκό Στάδιο, πάνω στην Κλασική Μαραθώνια Διαδρομή. Η γραμμή εκκίνησης βρίσκεται μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, επί της Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου (ρεύμα ανόδου προς Αμπελοκήπους), στο ύψος του αγάλματος του Γ. Αβέρωφ. Η εκκίνηση του Αγώνα δίνεται στις 09:30 πμ.