Στη νέα έκθεση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (ΙUCN) στην οποία αναφέρονται τα είδη χλωρίδας και πανίδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση περιλαμβάνεται το δέντρο Taxus contorta που φύεται στα Ιμαλάια. O φλοιός του δέντρου διαθέτει ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ενός χημειοθεραπευτικού φαρμάκου.

Ο αντικαρκινικός φλοιός

Τη δεκαετία του 1960 ερευνητές που εργάζονταν σε ένα πρόγραμμα του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι ο φλοιός του δέντρου Taxus contorta διαθέτει τις ουσίες ταξάνες. Πρόκειται για φυτικές ουσίες που φάνηκε ότι έχουν αντικαρκινική δράση. Η ανακάλυψή τους οδήγησε στη δημιουργία του φαρμάκου taxol που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου (ωοθηκών, μαστού κ.α.).

Επειδή οι ποσότητες ταξανών που απαιτούνται για την παραγωγή φαρμάκων είναι πολύ μεγάλες το δέντρο έφθασε να απειλείται. Μέχρι πέρυσι η ετήσια έκθεση της ΙUCN είχε τοποθετημένο το δέντρο στην λίστα των «ευπαθών» ειδών αλλά όπως φαίνεται το πρόβλημα επιδεινώθηκε και το Taxus contorta απειλείται πλέον με εξαφάνιση.

Οι ειδικοί αναφέρουν πάντως ότι οι πολύτιμες ταξάνες μπορούν να ληφθούν από το δέντρο μόνο μέσω του κλαδέματός του και χωρίς να χρειάζεται η ολοκληρωτική καταστροφή του. Με αυτήν την τακτική μπορεί να διασωθεί τελικώς το δέντρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πάντως τα τελευταία χρόνια το taxol παράγεται «ημισυνθετικά», ενώ γίνονται προσπάθειες για την ανεύρεση τρόπων της πλήρως συνθετικής παραγωγής του.