Υλικά για 4-6 άτομα

20 φύλλα λαζάνια
1 μπούτι αρνίσιο 1.200 γρ. περίπου, κομμένο σε 3 μεγάλα κομμάτια, χωρίς κόκαλο
3-4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά, μεγάλα, ψιλοκομμένα
1 πράσο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
2 καρότα μεγάλα, ψιλοκομμένα
½ ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
5 ντομάτες ώριμες, περασμένες από τον τρίφτη
1 κλωνάρι σέλινου
2 κλωνάρια δενδρολίβανου
1 πρέζα κανέλα
λίγο μπαχάρι

Για την μπεσαμέλ
150-180 γρ. βούτυρο φρέσκο
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ λίτρο γάλα, φρέσκο
200 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη, τριμμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα κομμάτια του αρνιού μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το πράσο, το σκόρδο και τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον πελτέ, νερό όσο να σκεπάζει το φαγητό, και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε το φαγητό σε ταψί, σκεπάζουμε πρώτα με λαδόκολλα και έπειτα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 3-4 ώρες μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας. Κατόπιν, μεταφέρουμε το φαγητό στην κατσαρόλα, την οποία βάζουμε σε σιγανή φωτιά, ρίχνουμε τις ντομάτες, το σέλινο, το δενδρολίβανο και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι το κρέας να μαδήσει τελείως και να γίνει ένα μείγμα από καλομαγειρεμένες ίνες.

{{{ moto }}}

Μπεσαμέλ: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας δυνατά με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μη σβολιάσει για 7-8 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε προσθέτουμε το τυρί, το μοσχοκάρυδο και τελευταία τα αβγά.

Σύνθεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε μια σειρά από λαζάνια. Απλώνουμε το 1/3 από το ραγού αρνιού και λίγη μπεσαμέλ. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τυρί Σαν Μιχάλη και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.