Τα οστά του διαβόητου «ληστή των φτωχών» Νεντ Κέλι – όπως επικράτησε να λέγεται έναντι εκείνων που τον ήθελαν «ψυχρό εκτελεστή» –, ο οποίος απαγχονίστηκε το 1880, βρέθηκαν σε μια παλιά φυλακή της Μελβούρνης.

Η εκταφή τους πραγματοποιήθηκε το 2009 μαζί με τα οστά 33 άλλων κρατουμένων, ενώ η ταυτοποίησή τους έγινε 20 μήνες μετά, κατόπιν τεστ DNA με δείγμα από τον δισέγγονο της αδελφής τού Κέλι.

Η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας αποφάσισε να παραδώσει στους επιγόνους του τα οστά του ανθρώπου που θεωρήθηκε «λαϊκός ήρωας» και τα οποία εντοπίστηκαν έπειτα από 130 χρόνια, ενώ από την πλευρά των επιγόνων ανακοινώθηκε ότι τα οστά θα ταφούν κοντά στα μνήματα άλλων μελών της οικογένειας Κέλι, ενώ ειπώθηκε ότι ίσως στηθεί και άγαλμα, γεγονός που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις.

Ο Νεντ Κέλι ήταν γνωστός για τη δράση του υπέρ των φτωχών. Ξεκίνησε τη δράση του κλέβοντας ζώα εκτροφής από τους πλούσιους και μοιράζοντάς τα στους φτωχούς, όντας εξοργισμένος με την άδικη κατανομή και τη μεροληψία της νομοθεσίας που οδηγούσε στις φυλακές τους φτωχούς, ενώ απάλλασσε τους πλούσιους.

Επειτα από ισχυρισμό αστυνομικού για πυροβολισμό του στον καρπό καθώς και ότι η μητέρα τού Νεντ Κέλι φυλακίστηκε για συνέργεια, ο ίδιος μαζί με συγγενείς του αναζήτησαν καταφύγιο στο δάσος, όπου ο διαβόητος ληστής αναγκάστηκε στην προσπάθεια διαφυγής του να σκοτώσει τρεις αστυνομικούς.

Ακολούθησαν ληστείες σε δύο τράπεζες, στις οποίες είχε αφήσει μακροσκελές σημείωμα όπου εξηγούσε τους λόγους της πράξης του.

Ο Νεντ Κέλι υπήρξε για το μεγαλύτερο τμήμα του λαού της Αυστραλίας «σύμβολο της αντίστασης των Ιρλανδών στο βρετανικό κατεστημένο», ενώ η περιπετειώδης ζωή του έγινε δύο φορές ταινία με πρωταγωνιστές την πρώτη φορά τον Μικ Τζάγκερ και τη δεύτερη τον Χιθ Λέτζερ.