Στις 17;00 ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου συναντά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με την συμμετοχή όσων επιθυμούν και εν συνεχεία θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Παραμένει αδιευκρίνιστο ποιο θα είναι τελικά το πρόσωπο αλλά είναι βέβαιο ότι το βράδυ υπήρξαν έντονες πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ.

Γύρω στις 14:00 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απεχώρησε από την Προεδρεία λέγοντας: «Τελειώσαμε». Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο κ. Παπούλιας υπονόησε με αυτή του την φράση ότι ήδη τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν καταλήξει στον νέο πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί.

Στις συσκέψεις που προηγήθηκαν, ακούστηκαν τα ονόματα του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη, του νυν Προέδρου κ. Φίλιππου Πετσάλνικου καθώς καιτου προέδρου του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Βασίλειου Σκουρή ο οποίος σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters είναι και ο επικρατέστερος. Ο κ. Πετσάλνικος κατά την έξοδό του από τη Βουλή όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι δεν θα είναι αυτός ο επόμενος πρωθυπουργός.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι το ενδεχόμενο να αναλάβει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος την πρωθυπουργία, έχει μάλλον αποκλειστεί αν και ορισμένες πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον λένε ότι η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του παραμένει.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίες οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την συμμετοχή της με μη κοινοβουλευτικά στελέχη. Ο κ. Σαμαράς αργά τη νύχτα εξερχόμενος από τα γραφεία της ΝΔ δήλωσε ότι η συμφωνία επετεύχθη και ερωτηθείς για το πρόσωπο δήλωσε χαριτολογώντας: «Θα είναι εύελπις».

Επίσης οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί οι εκλογές να διεξαχθούν στις 19 Φεβρουαρίου 2012.

O Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την Τετάρτη το πρωί ακόλουθη δήλωση:

«Επειδή παρακολουθώ μία δημοσιογραφική “φούσκα” των τελευταίων ημερών και ωρών να εξελίσσεται σε προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας και μέγιστη απρέπεια, θέλω να τονίσω τα εξής
Είναι γνωστό ότι, όταν τον Ιούνιο πιεζόμουν να αναλάβω τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών, είχα αντιπροτείνει να αναλάβει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, που αρνήθηκε. Στη θέση του Υπουργού Οικονομικών δεν βρίσκομαι επειδή το επεδίωξα, αλλά ως πράξη εθνικού καθήκοντος
».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι ο κ. Βενιζέλος έθεσε βέτο για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Λ. Παπαδήμο και επίσης ότι ετέθη βέτο από τον κ. Παπαδήμο για την συνέχιση της θητείας του κ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην πρωθυπουργός, κ. Κωνσταντίνος Μητσοτακης, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Ο Εθνικός διασυρμός και ο ευτελισμός των θεσμών της Δημοκρατίας μας, έχουν φτάσει στα ακρότατά τους όρια. Καιρός είναι να συνέλθουμε. Η Ελλάς δεν χρειάζεται Πρωθυπουργό μαριονέττα. Η μόνη λύση αυτήν την ώρα είναι να επιλεγεί μια ισχυρή προσωπικότητα με κύρος στην Ευρώπη, διεθνή αξιοπιστία και γνώση του αντικειμένου».

Διεργασίες μέχρι αργά το βράδυ στο ΠαΣοΚ

Διεργασίες πλήρους ανατροπής των μέχρι τώρα υποθέσεων σχετικά με το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού εξελίσσονταν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Διεργασίες στις οποίες καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η άρνηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου να αποδεχθεί τη λύση Παπαδήμου και οι οποίες φαίνεται να οδηγούν τώρα σε ανάδειξη πολιτικού προσώπου.

Μοχλός των εξελίξεων, η απειλή εσωκομματικών συγκρούσεων ενόψει της λήξης της θητείας του Γ. Παπανδρέου ως προέδρου του ΠαΣοΚ στις 11 Νοεμβρίου.

Πάντως, δώδεκα ώρες μετά από τη στιγμή που είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου ότι θα καταστεί επισήμως γνωστό το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, τέτοια ανακοίνωση δεν είχε ακόμα υπάρξει, μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Κι αυτό, παρά το γεγονός, ότι τα βλέμματα όχι μόνον της ελληνικής κοινής γνώμης και της ηγεσίας της ευρωζώνης αλλά και πολλών πέρα από την Ευρώπη, είναι συνεχώς στραμμένα στην Ελλάδα.

Πρέπει να σημειωθεί δε ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Βήματος, από το πρωί της Τρίτης, η Νέα Δημοκρατία έχει συμφωνήσει ανεπιφύλακτα στο πρόσωπο του κ. Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του πρωθυπουργού.

Αντιθέτως, απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες καθιστούν βέβαιο ότι η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται στις διεργασίες μέσα στην κυβέρνηση και το ΠαΣοΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, τουλάχιστον μέχρι τις δώδεκα το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Παπαδήμος δεν είχε δεχθεί καμία επίσημη όχληση από τον πρωθυπουργό.

Σε όλο αυτό το διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας, από το γραφείο του πρωθυπουργού πέρασαν κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, απέδιδαν τη δυστοκία σε μια ιδιότυπη διαπραγμάτευση μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Πολλά εξ αυτών των στελεχών, ανάμεσά τους και κορυφαίοι υπουργοί, δήλωναν αργά το βράδυ την έντονη ενόχληση και την ανησυχία τους για την καθυστέρηση και τη δυστοκία, όπως και για την ξέφρενη ονοματολογία.

Υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν, δεν έλειψαν κι εκείνοι που αναρωτήθηκαν τι πραγματικά σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση: ετέθησαν ακόμα και προβληματισμοί για το αν υπάρχει η πραγματική βούληση της παραίτησής της, ή, πίσω από όλα αυτά, εκπονείται μια εκφυλιστική στρατηγική χάους…

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι τα πράγματα έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο, που σημειώθηκαν ακόμα και αστεϊσμοί ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη του ΠαΣοΚ με την ανταλλαγή μηνυμάτων που περιείχαν ονόματα κάθε λογής και από κάθε χώρο…

Ως προς το άλλο μεγάλο μέτωπο που προέκυψε μετά την άρνηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει τη δήλωση που απαιτήθηκε εκ μέρους των Βρυξελλών και την επακόλουθη ευθεία σύνδεση της υπογραφής της δήλωσης από την πλευρά του επιτρόπου κ. Ολι Ρεν με την εκταμίευση της έκτης δόσης, μέχρι αργά το βράδυ, ο κ. Σαμαράς δεν είχε μεταβάλει τη στάση του.

Όμως, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι υπήρξε ανοικτός δίαυλος μεταξύ της Επιτροπής και του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης. Αυτό, όπως μεταφέρεται, ίσως θα μπορούσε να γίνει και με την γραπτή εντολή των δύο αρχηγών των μεγάλων κομμάτων που θα στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση προς τον νέο πρωθυπουργό να εφαρμόσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, αντί για επιστολή προς ξένους αποδέκτες. Μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, δεν είχε γίνει γνωστό πού κατέληξε η σχετική συζήτηση, αλλά, σε κάθε περίπτωση, το κλίμα επέτρεπε την αισιοδοξία ότι το ζήτημα θα ήταν δυνατόν τελικά να λήξει ομαλά.