Παρασκευή 11-11-11

ΔΙΑΒΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ

(Guizi lai le/Devils on the doorstep)

ΒΟΥΛΗ- ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ,22.10

Με φόντο τη Βορειοανατολική Κίνα των δεκαετιών 1930- 1940, η βραβευμένη ασπρόμαυρη ταινία του Γιανγκ Γουέν αναφέρεται στην επιρροή που άσκησε στους γηγενείς η εισβολή της αυτοκρατορικής Ιαπωνίας.

Ο φακός μετακινείται με αεικίνητους ρυθμούς, οι διάλογοι είναι «ποταμός» (σε ορισμένες στιγμές ούτε τους υποτίτλους δεν προλαβαίνεις), το θέμα δεν μπορεί εύκολα να αγκαλιάσει όποιον δεν γνωρίζει τις ιστορικές λεπτομέρειές του, η κινηματογράφηση έγινε σε ασπρόμαυρο φιλμ, η γλώσσα είναι άλλοτε κινεζική, άλλοτε ιαπωνική και η διάρκεια πλησιάζει τις δυόμισι ώρες.

Με αυτά τα δεδομένα, οι «Διάβολοι στο κατώφλι» έχουν πολλά εμπόδια να ξεπεράσουν ώστε να επικοινωνήσουν μαζί σου. Από την άλλη πλευρά, η σύγχυση, η αταξία και ο θόρυβος της ταινίας ταιριάζουν τελικά με την καρδιά του ουμανιστικού θέματός της, της ριζικής αλλαγής που επιφέρει ο πόλεμος στη φύση τόσο του κατακτητή όσο και του κατακτημένου. (Κίνα, 2000, 134΄)

Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ Ο ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΟΥ ΑΖΚΑΜΠΑΝ

(Ηarry Ρotter and the prisoner of Αzkaban)

SΤΑR,22.45

Ο νεαρός μάγος της συγγραφέως Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ «πετάει» για τρίτη φορά στη μεγάλη οθόνη σε μια από τις πιο σκοτεινές ταινίες Χάρι Πότερ που σκηνοθετήθηκε από τον Μεξικανό Αλφόνσο Κουαρόν («Τα παιδιά των ανθρώπων»).

Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ ξαναπαίζει τον Χάρι αλλά η παράσταση ανήκει στον «τρελαμένο» Γκάρι Ολντμαν. (ΗΠΑ, 2004, 150΄)