Αρχισαν οι προσφυγές πανεπιστημίων κατά του υπουργείου Παιδείας στην ανώτατη Δικαιοσύνη της χώρας, παραμονές αλλαγής της κυβέρνησης και με την εφαρμογή του νέου Νόμου-Πλαισίου κυριολεκτικά «στον αέρα».

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καταθέτει πιθανότατα αύριο την πρώτη προσφυγή κατά της διαπιστωτικής πράξης που υπέγραψε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, με την οποία και ορίστηκαν τα πρόσωπα της επιτροπής που θα διενεργήσει τις εκλογές για την ανάδειξη των πρώτων πέντε μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης.

Ο πρύτανης του Ιδρύματος, Γιάννης Μυλόπουλος, όπως είναι γνωστό, δεν είχε υπογράψει τη σχετική διαπιστωτική πράξη.

Η αίτηση θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προφανώς μέχρι να εκδικαστεί η διαδικασία «παγώνει».
Την σύνταξή της ανέλαβε ο συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος, ενώ σε αυτήν θα χαρακτηρίζεται η διαδικασία ως αντισυνταγματική, καθώς οδηγεί στη συγκρότηση Συμβουλίου διοίκησης του Ιδρύματος με σύνθεση που θα περιλαμβάνει και εξωπανεπιστημιακά μέλη.

Παράλληλα, όμως, προσβάλλεται και το νέο εκλογικό σύστημα της «ταξινομικής ψήφου», το οποίο κοινοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας στα πανεπιστήμια.

Όπως είναι γνωστό, η 5μελής επιτροπή που όρισε το υπουργείο Παιδείας για να ολοκληρώσει τις εκλογές αποτελείται από τον πρώην πρύτανη του Ιδρύματος, Αν. Μάνθο, τις πρώην αντιπρυτάνεις του, Αθανασία Τσατσάκου και Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη, τους πρώην αντιπρυτάνεις του, Στ. Πανά και Αρ. Καζή. Πρόεδρος της επιτροπής έχει οριστεί ο κ. Μάνθος.