Διευρύνεται η απόσταση που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά, με επίκεντρο την στάση του κ. Φ. Κουβέλη απέναντι στη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας ΠαΣοΚ – ΝΔ. Η Δημοκρατική Αριστερά, όπως έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνει στο… κάδρο των μνημονιακών δυνάμεων και πλέον η διάσταση απόψεων τείνει να γίνει «χάσμα».

Η στάση αναμονής την οποία έχει επιλέξει να κρατήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜ. ΑΡ.) κ. Φ. Κουβέλης, σταθμίζοντας πρόσωπα και πολιτικές δεσμεύσεις, για να αποφασίσει αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ανοχής ή θα καταψηφίσει τη νέα κυβέρνηση, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος τον κάλεσε να «αφήσει το φλερτ με τις μνημονιακές δυνάμεις», σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι τίτλος τιμής για τον κ. Κουβέλη να του τηλεφωνεί ο κ. Παπανδρέου και να τον προσκαλεί σε κυβερνητικά σχήματα».

Η ΔΗΜΑΡ μιλά για επίθεση εναντίον της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος δήλωσε στο «Βήμα: «Κρίμα ένας πολιτικός αρχηγός να λέει τέτοια πράγματα. Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Φώτη Κουβέλη είχε αποκλειστικά χαρακτήρα ενημέρωσης και τίποτα παραπάνω. Δηλαδή όταν ο κ. Τσίπρας συναντούσε τον πρωθυπουργό ή του τηλεφωνούσε ο πρωθυπουργός για ενημέρωση ήταν φλερτ ή ειδύλλιο; Κρίμα».

Το πρωί της Τρίτης, ο κ. Τσίπρας , μιλώντας στον Αlter, είχε καλέσει τον κ. Κουβέλη να ξεκαθαρίσει ποια πολιτική εκφράζει και ποια πολιτική στηρίζει λέγοντας: «ο κ. Κουβέλης πρέπει να αποφασίσει. Εμείς τον καλούμε να αφήσει το φλερτ με τις μνημονιακές δυνάμεις. Δεν είναι τίτλος τιμής για τον κ. Κουβέλη να του τηλεφωνεί ο κ. Παπανδρέου και να τον προσκαλεί σε κυβερνητικά σχήματα. Δεν είναι τιμή όταν παίρνεις Καρατζαφέρη, Μπακογιάννη, Κουβέλη. Εγώ δεν θα αισθανόμουν τιμή αν με έπαιρνε. Να αφήσει το φλερτ».

Παράλληλα, απηύθυνε την προτροπή προς τον κ. Κουβέλη να συμπαραταχθεί με το αντιμνημονιακό μέτωπο, τονίζοντας ότι «είναι από δω η θέση του, από την από δω πλευρά της όχθης και κανείς δεν περισσεύει σ΄ αυτό το μέτωπο και να έρθουν όλοι μαζί, με τις δυνάμεις της αριστεράς και όχι μόνο, με τις πατριωτικές δυνάμεις που έρχονται από το ΠαΣοΚ αλλά και από το χώρο των ψηφοφόρων της ΝΔ, να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο για να δώσουμε άλλη προοπτική και ελπίδα σ΄ αυτή τη χώρα».
Πάντως, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε στο «Βήμα» πως και μόνο ότι ο Φ. Κουβέλης μπαίνει σε μια διαδικασία παρακολούθησης αυτής της ανασύνταξης του μνημονιακού χώρου, όταν είναι δεδομένη η πολιτική «που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση κατά των εργαζομένων» δείχνει, όπως σημειώνει, «έναν προσανατολισμό και μια μετατόπιση προς συντηρητική κατεύθυνση…».
Ωστόσο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο 105,5» υπογράμμισε ότι παρά την σκόπιμη, όπως τη χαρακτήρισε, ταλάντευση της ΔΗΜΑΡ που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης, ανοχής ή καταψήφισης της νέας κυβέρνησης, θεωρεί ότι «υπό την πίεση και του κόσμου της αριστεράς, η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν θα στηρίξει αυτή τη κυβέρνηση αλλά θα την καταψηφίσει κιόλας».