Αν δεν υπήρχε ο δεδομένος σεβασμός προς το πρόσωπο τουΜάικλ Τζόρνταν, ο οποίος εκτός από τα έξι δακτυλίδια πρωταθλητή του ΝΒΑ με τους Σικάγο Μπουλς, έχει κατακτήσει αμέτρητες ατομικές διακρίσεις και οι περισσότεροι τον θεωρούν ως τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών, τότε αναμφίβολα οι εκπρόσωποι της Ενωσης των παικτών του αμερικανικού πρωταθλήματος δεν θα εξέφραζαν απλώς τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση του νυν ιδιοκτήτη των Σάρλοτ Μπόμπκατς, αλλά θα του είχαν «επιτεθεί» δημοσίως!

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «NewYorkTimes» ο 48χρονος Τζόρνταν ηγείται της σκληροπυρηνικής ομάδας 10-14 ιδιοκτητών, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στους παίκτες του ΝΒΑ άνω του 50% της πίτας των συνολικών εσόδων, του λεγόμενου «B.R.I.» («BasketballRelatedIncome»), γύρω από το οποίο «παίζεται» όλο το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων. Αν σκεφτεί κανείς ότι βάσει της προηγούμενης συλλογικής σύμβασης, οι παίκτες έπαιρναν το 57% και οι ιδιοκτήτες το 43%, ενώ αυτή τη στιγμή οι παίκτες δείχνουν να συμβιβάζονται με το 52% της συνολικής πίτας, μπορεί να κατανοήσει για ποιους λόγους οι επαγγελματίες του ΝΒΑ έχουν γίνει έξαλλοι με τον Τζόρνταν.

«Όταν ήταν ακόμη παίκτης έκραζε τους ιδιοκτήτες. Τώρα, όμως, που έγινε ιδιοκτήτης σε μια ομάδα που χάνει λεφτά, πήγε με το μέρος τους», τον κατηγορούν οι εν ενεργεία παίκτες του ΝΒΑ και αυτή τη στιγμή _ λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο – εκβιασμό του κομισάριου κ.Ντέιβιντ Στερνπρος την Ενωση των παικτών «απαντήστε μας ως την Τετάρτη αν θέλετε το 51%, ειδάλλως η πρόταση που θα σας κάνουμε, θα αφορά στο 47% των εσόδων» _ τα περισσότερα αμερικανικά σάιτ επικαλούνται την ατάκα του Τζόρνταν προς τον τότε ιδιοκτήτη των Ουάσινγκτον ΟυίζαρντςΑμπι Πόλινστις διαπραγματεύσειςτου 1998: «Αν δεν μπορείς να βγάλεις κέρδη, καλύτερα να πουλήσεις την ομάδα σου».

Στο οκτάωρο ραντεβού του περασμένου Σαββάτου (5/11), λοιπόν, μετά το πέρας του οποίου ο πρόεδρος της Ενωσης των παικτώνΝτέρεκ Φίσερχαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση των ιδιοκτητών, οι παίκτες περίμεναν τη στιγμή που θα έπαιρνε τον λόγο ο Τζόρνταν για να του εξαπολύσουν επίθεση. Εκείνος, όμως, σιώπησε θέλοντας προφανώς να μην ρίξει λάδι στη φωτιά και να μην δώσει πάτημα στους επικριτές του, ούτως ώστε να αρχίσουν ξανά την κριτική προς το πρόσωπό του. «Ο ‘’Air’’ έμεινε σιωπηλός όπως ο αέρας», έγραψε κάποιος για να περιγράψει την εικόνα…

Στο δια ταύτα. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Επειτα από 129 ημέρες απεργίας οι ιδιοκτήτες έχουν σκληρύνει τη στάση τους και οι παίκτες αισθάνονται εξαπατημένοι υποστηρίζοντας ότι «η προσφορά που μας έκαναν δεν φτάνει το 51%, αλλά μόλις το 50,2% των εσόδων».

Με κίνδυνο να ακυρωθεί όλη η χρονιά _ εξέλιξη που θα ήταν καταστροφική όχι μόνο για τις αντιμαχόμενες πλευρές, αλλά για τα τοπικά κανάλια, τους διαφημιστές, τους ιδιοκτήτες χώρων στάθμευσης, τους μικροπωλητές και όλους όσοι εμπλέκονται με το ΝΒΑ _ φημολογείται ότι υπάρχει διχασμός μεταξύ των παικτών και ότι κάποιοι (πρωτοστατούντος του άσου των Μπόστον ΣέλτικςΠολ Πιρς) σχεδιάζουν… πραξικόπημα μαζεύοντας υπογραφές. Αν αυτή η πληροφορία ευσταθεί ή συνιστά επικοινωνιακή μπλόφα των ιδιοκτητών, θα το ξέρουμε τις επόμενες 48 ώρες…