Ο όμιλος ThyssenKrupp θέλει να τερματίσει «το συντομότερο δυνατόν» τη συνεργασία με την εταιρεία Ferrostaal (στο Έσσεν) όσον αφορά την πώληση υποβρυχίων – «εν ανάγκη ακόμη και μέσω μονομερούς καταγγελίας». Έτσι τουλάχιστον αναφέρεται σε επιστολή, την οποία έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της ThyssenKrupp Marine Systems στις 20 Οκτωβρίου προς τον πρόεδρο της Ferrostaal Γιόαχιμ Λούντβιχ. Και οι δύο όμιλοι συμμετέχουν με το ίδιο ποσοστό στην επιχείρηση Marine Force International (MFI) με έδρα το Λονδίνο. Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 2004, προκειμένου να πωλεί τα υποβρύχια που κατασκεύαζε η θυγατρική της Thyssen HDW σε όλο τον κόσμο.

Αιτία της αποχώρησης της ThyssenKrupp είναι προφανώς οι υποθέσεις διαφθοράς της Ferrostaal. Η Εισαγγελία του Μονάχου κατηγορεί την επιχείρηση ότι κατά την πώληση υποβρυχίων τύπου 214 προς την Ελλάδα πληρώθηκαν ποσά για δωροδοκίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, άνθρωποι που γνωρίζουν εκ των έσω τα πράγματα υποθέτουν ότι η ThyssenKrupp θέλει να αποχωρήσει και από την κοινοπραξία, επειδή και η ίδια η MFI κατέληξε πρόσφατα να κατηγορηθεί για διαφθορά. Για παράδειγμα, η εταιρία με έδρα το Λονδίνο έπαιξε ρόλο στην υπόθεση για ύποπτες πληρωμές σε σχέση με την πώληση υποβρυχίων στη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του SPIEGEL της προηγούμενης εβδομάδας, η ThyssenKrupp αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι κατέθεσε εκατομμύρια σε μεσάζοντα ύποπτο για διαφθορά στη Σεούλ, παρόλο που η MFI γνώριζε το αργότερο από το 2007 ότι εκείνος είχε καταδικαστεί το 1993 για δωροδοκία κορεάτη στρατιωτικού.

Φως στις συναλλαγές της MFI έριξε και μια αυστηρά εμπιστευτική έκθεση της αμερικανικής δικηγορικής εταιρίας Debevoise & Plimpton, η οποία δεν μπόρεσε μεν να βρει ενδείξεις για συγκεκριμένες πληρωμές δωροδοκίας μέσω της MFI, αλλά απαριθμούσε στην έκθεσή της αρκετές ατασθαλίες σε «πρότζεκτ» με υποβρύχια για το Πακιστάν, την Ινδονησία, την Τουρκία, την Ιταλία και την Αίγυπτο. Στη συναλλαγή με την Τουρκία, για παράδειγμα, οι δικηγόροι εντόπισαν ένα περίεργο δάνειο άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ σε έναν επιτόπιο συνεργάτη. Στην Ινδονησία ο εκεί μεσάζων φέρεται να είχε ζητήσει απροκάλυπτα, πριν από την ανάθεση της παραγγελίας, «λεφτά για «λάδωμα» των φίλων μου».