Οι «Αέρηδες», το σημαντικότερο μνημείο της Ρωμαϊκής Αγοράς, θα συντηρηθούν. Το πρώτο βήμα έγινε την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όταν τα μέλη του γνωμοδότησαν υπέρ της μελέτης συντήρησης του Ωρολογίου του Κυρρήστου, όπως ονομάζεται επισήμως το κτίσμα.

Το μνημείο δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Το μαρτυρούν οι ρωγμές, τα ανοίγματα στους αρμούς, οι απολαξεύσεις, οι μαύρες κρούστες, οι απώλειες χρωμάτων και επιχρισμάτων.

Γι’ αυτό η μελέτη πρότεινε, μεταξύ άλλων, επεμβάσεις για τη συντήρηση των λίθινων επιφανειών και των κονιαμάτων, τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές φθορές σε διάφορα σημεία, καθώς και τρόπους διατήρησης στοιχείων που ανήκουν σε διάφορες χρονολογικές περιόδους, όπως τα βυζαντινά χαράγματα και τα τουρκικά γραφήματα που βρίσκονται στο εσωτερικό του.

Η μελέτη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, όμως, δεν φτάνει για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αέρηδες. Ο χρόνος και υγρασία δεν αστειεύονται. Οπως επισημάνθηκε και από μέλη του Συμβουλίου, η υγρασία είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς του κτίσματος.

Εισχωρεί από παντού – αρμούς, παράθυρα, εισόδους – και είναι ικανή να αποσαρθρώσει εντελώς τα μάρμαρα. Γι’ αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και η μελέτη αναστήλωσης από την αρμόδια 1η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Το κτίριο κατασκεύασε ο έλληνας αστρονόμος Ανδρόνικος από την Κύρρο της Μακεδονίας το πρώτο μισό του 1ου αιώνα π. Χ. Πρόκειται για έναν οκταγωνικό πύργο, ίσως τον μοναδικό στην Ελλάδα, ύψους 13,5 μ. και διαμέτρου 8 μ.

Βρίσκεται επάνω σε τρεις μαρμάρινες βαθμίδες, έχει κωνική κεραμοσκεπή στέγη, ενώ αρχιτεκτονικά τη μορφή του συμπληρώνουν ένα κυλινδρικό πρόσκτισμα στη νότια πλευρά και δύο κορινθιακά πρόπυλα στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά.

Επάνω στη στέγη υπήρχε ένας ανεμοδείκτης σε μορφή Τρίτωνα, ο οποίος σήμερα δεν σώζεται, ενώ οκτώ φτερωτοί ανάγλυφοι άνεμοι με τα σύμβολά τους απεικονίζονται στο πάνω μέρος της κάθε πλευράς.

Κάτω από τους ανέμους υπάρχουν χαράξεις που ήταν τα ηλιακά ρολόγια του μνημείου, ενώ εσωτερικά το κτίριο λειτουργούσε ως υδραυλικό ρολόι.