Νέα συνάντηση για τον Ιανουάριο προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν κι-Μουν σε δήλωση που διάβασε μετά το τέλος των συνομιλιών που είχαν ο ίδιος και αξιωματούχοι του ΟΗΕ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Στη δήλωσή του ο Μπαν Γκι-Μουν υποστηρίζει ότι «προχωρούμε προς το τέλος παιχνιδιού [δηλαδή στο τελικό στάδιο] των διαπραγματεύσεων».

Όπως διευκρίνισε στη γραπτή δήλωση που ανάγνωσε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, παρουσία των ηγετών των δυο κοινοτήτων και χωρίς στη συνέχεια να δεχτεί ερωτήσεις, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού είπε ότι «οι δυο πλευρές πέτυχαν ενθαρρυντική πρόοδο κατά τη διάρκεια των δυο αυτών ημερών σε κάποια από τα εναπομείναντα θέματα».

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «όπως σημείωσε ο ειδικός μου σύμβουλος [ο Αλεξάντερ Ντάουνερ] οι συζητήσεις υπήρξαν θετικές, παραγωγικές και εντατικές. Το γεγονός αυτό μου δημιούργησε την πεποίθηση ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση. Και οι δυο ηγέτες με διαβεβαίωσαν ότι πιστεύουν πως μπορούν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία. Υπάρχει ακόμη εργασία που θα πρέπει να γίνει».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι «οι κύριοι Χριστόφιας και Έρογλου έχουν συμφωνήσει ότι περαιτέρω προσπάθειες είναι απαραίτητες τους επόμενους δυο μήνες, καθώς προχωρούμε προς το τέλος παιχνιδιού (τελικό στάδιο) των διαπραγματεύσεων. Ο ειδικός μου σύμβουλος και η ομάδα του παραμένουν έτοιμοι να βοηθήσουν. Προσκάλεσα τους δυο ηγέτες σε νέα συνάντηση μαζί μου με την ίδια μορφή τον Ιανουάριο. Μέχρι τότε, αναμένω ότι οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος θα έχουν επιλυθεί ούτως ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μετά σε πολυμερή διάσκεψη, σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Στην αρχή της δήλωσής του, ο Μπαν κι-Μουν, αφού ευχαρίστησε τους Χριστόφια και Έρογλου για την αποδοχή της πρόσκλησής του, επισήμανε ότι «αυτή ήταν η τέταρτη κοινή μας συνάντηση στην προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε συνολική διευθέτηση για την Κύπρο. Συναντηθήκαμε για τελευταία φορά στη Γενεύη τον Ιούλιο. Σ’εκείνη τη συνάντηση συμφωνήσαμε ότι τα δυο μέρη θα εντατικοποιούσαν τις συνομιλίες για να επιτύχουμε συγκλίσεις σε όλα τα ανοικτά βασικά σημεία των διαπραγματεύσεων».

Ο Μπαν κι-Μουν υπογράμμισε ότι «από τον Ιούλιο, σε αυτή την εντατικοποιημένη φάση, οι ηγέτες συναντήθηκαν 19 φορές. Ήταν μια δύσκολη χρονική συγκυρία κατά περιόδους, αλλά και οι δύο πλευρές παρέμειναν προσηλωμένες και επιτεύχθηκε πρόοδος πάνω σε μερικά σημαντικά εκκρεμή θέματα. Σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στα κεφάλαια της .οικονομίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις εσωτερικές πτυχές της
ασφάλειας. Πολύ λιγότερη πρόοδος έχει επιτευχθεί στα σημαντικά κεφάλαια
της διακυβέρνησης, του περιουσιακού, του εδαφικού και της ιθαγένειας»

Ο Γ. Γ. του ΟΗΕ αναφέρει επίσης ότι προσκάλεσε τους δύο ηγέτες στο Γκρίντρι του Λονγκ Άιλαντ «με την ελπίδα να επιτύχουμε περαιτέρω συγκλίσεις σ’ αυτά τα βασικά θέματα. Επωφελήθηκα επίσης της ευκαιρίας της παραμονής μας στο Γκρίντρι για να αξιολογήσω πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο πλευρές για την επίτευξη λύσης».