Στις 9 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη των οκτώ κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Την Τρίτη, το μεγαλύτερο της συνεδρίασης ασχολήθηκε με την εξέταση των ενστάσεων της υπεράσπισης.

Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση των κατηγορουμένων για ακύρωση της κλήσης εξαιτίας της ασάφειας του κατηγορητηρίου, ενώ απέρριψε επίσης το αίτημα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων για ραδιοτηλεοπτική μετάδοση της δίκης. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να απαντήσει στα αίτημα της υπεράσπισης για μεταφορά της διεξαγωγής της δικής από τη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού στο κτίριο του Εφετείου, καθώς και στο αίτημα για παροχή απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της δίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης για μεταφορά της δίκης από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού σε αίθουσα του εφετείου – καθώς από τους οκτώ κατηγορούμενους μόνο ένας είναι κρατούμενος (Κ. Κάτσενος)- ο εισαγγελέας Αντώνης Λιόγας εμφανίστηκε αρνητικός, κάνοντας λόγο για ζητήματα ασφαλείας και «σοβαρές ενδείξεις επικινδυνότητας» της συγκεκριμένης δίκης.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης η οποία έκανε λόγο για έλλειψη επιχειρηματολογίας και προκατάληψη από την πλευρά του εισαγγελέα. «Από τη μία μιλάτε για διακινδύνευση, από την άλλη μας λέτε ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον από την κάλυψη της δίκης» σχολίασε η συνήγορος Αννυ Παπαρούσσου.

Στο τελευταίο κομμάτι της διαδικασίας οι συνήγοροι των τριών κατηγορούμενων (Ν.Μαζιώτης, Π. Ρούπα, Κ.Γούρνας) που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δράση του Επαναστατικού Αγώνα υπέβαλλαν ένσταση αναρμοδιότητας του δικαστηρίου, λόγω της πολιτικής φύσης των εκδικαζόμενων αδικημάτων.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση, η οποία επικαλείται το άρθρο 97 του Συντάγματος που αναφέρεται στο πολιτικό έγκλημα, αρμόδιο για την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης δεν είναι το τριμελές εφετείο κακουργημάτων, αλλά το μεικτό ορκωτό δικαστήριο. Μιλώντας για το θέμα ο Ν. Μαζιώτης είπε πως θεωρεί πως «ο μόνος λόγος που συστήνονται αυτά τα ειδικά δικαστήρια είναι η επιβολή υψηλών ποινών. Κανένας πολίτης δεν τρομοκρατήθηκε ποτέ από την παρουσία του σε δίκη».

Επιπλέον έκανε αναφορά σε διάφορα «χτυπήματα» της οργάνωσης θέλοντας να τονίσει τον πολιτικό χαρακτήρα της δράσης της. «Ο Επαναστατικός Αγώνας χτύπησε τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο, την αμερικάνικη πρεσβεία, όλους αυτούς που ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση του ελληνικού λαού». Το δικαστήριο διέκοψε πριν αποφανθεί για τη συγκεκριμένη ένσταση.