Ενα «δονούμενο» τζελ το οποίο μιμείται τη λειτουργία των ανθρώπινων φωνητικών χορδών υπόσχεται να ανανεώσει τις… κουρασμένες φωνές τραγουδιστών αλλά κυρίως να χαρίσει φωνή σε άτομα με καρκίνο του λάρυγγα που έχουν χάσει τη δική τους.

Το τζελ αναπτύσσεται από τον Μπομπ Λάνγκερ, έναν άκρως… δημιουργικό ερευνητή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στον οποίον ανήκουν δεκάδες πατέντες στο πεδίο της βιοτεχνολογίας, με «διάσημη» χρηματοδότηση. Μεταξύ των ατόμων που υποστηρίζουν οικονομικά την προσπάθεια είναι ο Ρότζερ Ντάλτρεϊ των WHO, ο Στίβεν Τάιλερ των Aerosmith καθώς και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζούλι Αντριους.

«Διάσημα» προβλήματα στις φωνητικές χορδές

Και οι τρεις τους αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις φωνητικές χορδές. Η Τζούλι Αντριους υποβλήθηκε το 1997 σε επέμβαση αφαίρεσης κύστης από τις φωνητικές χορδές της και λόγω ιατρικών λαθών, όπως υποστήριξε η ίδια, έχασε την ικανότητά της να τραγουδά. Και ο Στίβεν Τάιλερ έχει υποβληθεί επανειλημμένως σε επεμβάσεις στις φωνητικές χορδές του ενώ ο Ρότζερ Ντάλτρεϊ πριν από δύο χρόνια υπεβλήθη επίσης σε επέμβαση για αφαίρεση προκαρκινικών αλλοιώσεων στον λάρυγγα.

Ο θεράπων γιατρός και των τριών αυτών γνωστών ασθενών είναι ο Στίβεν Τσάιτελς, καθηγητής Χειρουργικής του Λάρυγγα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ο Τσάιτελς ήταν εκείνος που ανέφερε στους διάσημους ασθενείς του ότι η λύση στο πρόβλημά τους – εάν υπάρξει λύση – είναι ο Λάνγκερ.

Από ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό

Το τζελ του Λάνγκερ το οποίο δονείται ως και 200 φορές το δευτερόλεπτο αποτελείται από γλυκόλη πολυαιθυλενίου, ένα υλικό που βρίσκει ήδη ιατρικές εφαρμογές καθώς και σε ορισμένες κρέμες για το δέρμα. Ο ειδικός και η ομάδα του προχώρησαν σε «αναδιάρθρωση» των μορίων του υλικού προκειμένου να το κάνουν να δονείται στη σωστή συχνότητα.

Το τζελ εγχέεται στις φωνητικές χορδές και συμπεριφέρεται όπως ακριβώς και αυτές, αποκρινόμενο τόσο στην αναπνοή όσο και στις συσπάσεις των μυών του λάρυγγα.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Λάνγκερ η ανασύνθεση των φωνητικών χορδών αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Το υλικό χρειάζεται να ενωθεί με τις φωνητικές χορδές του ασθενούς χωρίς να σχηματιστεί ουλώδης ιστός και να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Είναι επίσης απαραίτητο να διαθέτει την κατάλληλη ελαστικότητα ώστε να αποκρίνεται με τον σωστό τρόπο στις συσπάσεις των μυών και στην κυκλοφορία του αέρα, όπως συμβαίνει με τις ανθρώπινες φωνητικές χορδές.

Προς κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους

Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εάν το νέο υλικό θα χαρίσει και πάλι κρυστάλλινη φωνή σε τραγουδιστές που είναι πλέον φωνητικώς… κουρασμένοι, ωστόσο πειράματα σε ζώα μαρτυρούν ότι μπορεί σε κάθε περίπτωση να κάνει ανθρώπους που έχουν χάσει τη φωνή τους να μιλήσουν ξανά.

Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει τα τεστ ασφαλείας και βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές προκειμένου να αρχίσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το ερχόμενο έτος.