Φωτιές έχει ανάψει στον Δήμο Αθηναίων η τακτική της αντιπαράθεσης που ακολούθησε ο κ. Γ. Καμίνης απέναντι στους μουσικούς της Φιλαρμονικής του Δήμου, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στην Αθήνα είχαν μαύρες κορδέλες δεμένες στα μουσικά όργανα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στη χώρα. Ο κ. Καμίνης αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει σε προκαταρκτική έρευνα σχετικά με «τη συμπεριφορά της Φιλαρμονικής» στην παρέλαση.

Πάντως, στελέχη του Δήμου εκτιμούν ότι ο κ. Καμίνης επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους, αφού υπήρξε αλλαγή στην αρχική τοποθέτησή του, καθώς την περασμένη Παρασκευή είχε προειδοποιήσει ότι θα οδηγήσει στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης τους μουσικούς που θα είχαν μαύρες κορδέλες.
Βεβαίως, άλλοι εκτιμούν ότι η υποχώρηση Καμίνη έγινε γιατί υπήρχαν και διαδικαστικά κωλύματα εφαρμογής της πειθαρχικής δίωξης με το ερώτημα απόλυσης ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι το ουσιαστικό είναι ότι αντιμετωπίζει αρνητικά, όπως έλεγαν, κάθε έκφραση αντίδρασης των εργαζομένων.

Οπως έλεγαν στο Βήμα από το επιτελείο του κ. Καμίνη, ο δήμαρχος θεώρησε την αιφνιδιαστική κίνηση των μουσικών ως μια προσπάθεια απαξίωσης, μια και δεν είχε υπάρξει καμμιά ενημέρωση προς το Δήμο Αθηναίων. Ετσι, ήταν αποφασισμένος να μην αφήσει να περάσει χωρίς κάποια «απάντηση» αυτή την ενέργεια.

Κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων, το μεσημέρι της Δευτέρας, υπήρξαν κάπιες διαφοροποιήσεις στις τοποθετήσεις αντιδημάρχων, κάποιοι εκ των οποίων, προέκριναν να μην υπάρξει έμφαση σε διοικητικά μέτρα.

Οι μαύρες κορδέλες ήταν «μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ένας τρόπος αντίδρασης στις πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα και σε βάρος των εργαζομένων», επισημαίνει στο Βήμα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων κ. Ιωάννης Ελεφάντης. «Παράλληλα, θέλαμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην υποβάθμιση της μπάντας. Αποστεώνεται η ορχήστρα μέρα με τη μέρα, από 115 μουσικοί έχουν μείνει 80, μας χρωστάνε δεδουλευμένα τριών-τεσσάρων μηνών…» σημειώνει.
Την απόφαση να έχουν μαύρες κορδέλες κατά τη διάρκεια της παρέλασης στην Αθήνα, την 28η Οκτωβρίου, την έλαβαν μια ημέρα πριν από την εθνική επέτειο. Είχε προηγηθεί συνάντηση του σωματείου των μουσικών με την πρόεδρο του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων κυρία Αννα Φιλίνη για τα προβλήματα της ορχήστρας. Οπως τονίζει ο μαέστρος, «είκοσι λεπτά πριν από την έναρξη της παρέλασης τηλεφώνησε ο κ. Καμίνης στον πρόεδρο του σωματείου των μουσικών και δέκα λεπτά πριν από την έναρξη σε μένα, λέγοντας ότι αν βάλουμε μαύρες κορδέλες θα περάσουμε από πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης».

Και προσθέτει ο κ. Ελεφάντης: «Δεν πτοηθήκαμε. Οι μαύρες κορδέλες συνόδευσαν τη μουσική μας στην παρέλαση. Εν μέσω απειλών συνεχίζουμε. Η Φιλαρμονική έχει 120 χρόνια ιστορίας, ένα στολίδι, που θέλουν να το ξεφτιλίσουν».

Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης με το σωματείο των μουσικών και την Ομοσπονδία των εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων. Ο δήμαρχος τους ανέφερε ότι δεν κάνει πίσω, αλλά αντί για πειθαρχικό έλεγχο και ΕΔΕ, όπως σημείωναν οι εργαζόμενοι, τους είπε ότι θα γίνει έρευνα για τη διαμαρτυρία, ενώ δεν έθεσε ζήτημα απόλυσης.

Την αντίδρασή του στην κίνηση του κ. Καμίνη εξέφρασε άμεσα ο κ. Π. Κωνσταντίνου, από τη δημοτική παράταξη «Ανταρσία στις γειτονιές». «Καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους να καταδικάσουν την απαράδεκτη πειθαρχική δίωξη και να κλιμακώσουν το αγώνα για να σώσουμε τις δημοτικές υπηρεσίες από το «κούρεμα» των κυβερνητικών περικοπών», επεσήμανε.