Ευθεία και οξεία επίθεση προς την ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε το ΚΚΕ, που, με επίκεντρο την επίσκεψη του κ. Αλ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, ανεβάζει τους τόνους, επιδιώκοντας πλέον, σε κάθε ευκαιρία -ενόψει πολιτικών εξελίξεων και με ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες- να αναδεικνύει τις πολιτικές διαφορές αλλά και τις διαχωριστικές γραμμές των δυο χώρων.

Ο Περισσός, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, στις οποίες μίλησε για την ανάγκη να ληφθούν «πρωτοβουλίες ώστε να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας», χαρακτήρισε την ηγεσία του ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ «πανικόβλητη μπροστά στην άνοδο του ταξικού εργατικού – λαϊκού κινήματος και ταυτόχρονα επιχειρεί να καλλιεργήσει στο λαό το φόβο».
Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, περί κοινωνικής συνοχής και δημοκρατικής ομαλότητας, το ΚΚΕ προβάλλει την άποψη ότι με αυτό το σκεπτικό ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν τις εκλογές «ως μέσο εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης», στο πλαίσιο της διαχείρισης του συστήματος, όπως σημειώνει, «και όχι ως ένα μέσο που μπορεί να επιφέρει ένα βαθύ ρήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα».
Πάντως, από την Κουμουνδούρου, απέφυγαν να σχολιάσουν επίσημα την ανακοίνωση του ΚΚΕ, λέγοντας «ουδέν σχόλιο».
Ήταν λίγο μετά το τέλος της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «εκείνοι που έκαναν σημείο αναφοράς τους το Δεκέμβρη του 2008 και την Κερατέα, μιλώντας για εξεγέρσεις, έρχονται τώρα να επαναλάβουν τα ίδια που νύχτα μέρα ακούγονται από τα μεγαλοαστικά κόμματα περί κοινωνικής συνοχής και δημοκρατικής ομαλότητας.

Αποδεικνύουν έτσι ότι η πολιτική τους είναι ένα εκκρεμές στο πλαίσιο πάντα της διαχείρισης του συστήματος. Εκείνο που φοβούνται είναι το συνειδητό κίνημα που έχει στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.
Επιβεβαιώνουν ότι θέλουν και τις εκλογές ως μέσο εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης και για να διαχειριστούν την καπιταλιστική κρίση και όχι ως ένα μέσο που μπορεί να επιφέρει ένα βαθύ ρήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα».
Και το ΚΚΕ καταλήγει: «Κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρχει σε μια ταξική κοινωνία. Αν υπάρξει, θα σημαίνει υποταγή του λαού για να τον λιώσει ο οδοστρωτήρας των μονοπωλίων και η πολιτική που τα υπηρετεί».
Νωρίτερα το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα εξηγούσε από την τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι το ΚΚΕ δεν βλέπει τις εκλογές «σαν το κλειδί της λύσης σήμερα, ούτε σαν μέσο εκτόνωσης του λαού, ούτε σαν μέσο να πετάξουν το μπαλάκι στο λαό, εκφοβίζοντας τον ταυτόχρονα για να δώσει λύση», αλλά όπως είπε, σαν «ένα μετερίζι» και συμπλήρωσε: «και εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές. Και μάλιστα στη συζήτηση 151 – 180, λέμε: Καταψήφιση της συμφωνίας και εκλογές. Γιατί η καταψήφιση αναπόφευκτα φέρνει εκλογές».
Η κυρία Παπαρήγα έβαλε σαν κρίσιμα στοιχεία για την ανατροπή αυτής της πολιτικής να αποδυναμωθούν πάρα πολύ «τα δύο κόμματα καταρχήν και κάτι παραφυάδες που έχουν, κάτι συγκολλητικές ουσίες», να παραμεριστούν «εργατοπατέρες, συμβιβασμένοι, διάφορες συνδικαλιστικές ηγεσίες», να τεθεί το δίλημμα «με τα μονοπώλια ή με το λαό» και να γίνει καθαρό ότι «οποιαδήποτε κυβέρνηση και να έρθει, με σημαίες αριστερές, επαναστατικές, όταν τα μονοπώλια, που θα γίνουν τώρα ακόμα πιο ισχυρά, κυριαρχούν σε όλους τους κλάδους, στην οικονομία, στη βιομηχανία, στην αγροτική παραγωγή, στον πολιτισμό, αυτή η κυβέρνηση θα υποταχθεί σ’ αυτά. Δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα του λαού και τότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα».