Η Ρωσία είναι έτοιμη για διμερείς συνομιλίες με χώρες-μέλη της ευρωζώνης με σκοπό να προσφέρει οικονομική βοήθεια μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Αρκάντι Ντβόρκοβιτς προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα επενδύσει περί τα 10 δισ. ευρώ στην οικονομία της
ευρωζώνης μέσω «εργαλείων» του ΔΝΤ.

Στο Τόκιο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του Ταμείου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις Τακεχίκο Νακάο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Η ιαπωνική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να αγοράζει ομόλογα του EFSF », συνεχίζοντας την πρακτική που ακολουθεί τους τελευταίους δέκα μήνες.

Η Ιαπωνία είναι η δεύτερη μετά την Κίνα κάτοχος συναλλαγματικών αποθεμάτων στον κόσμο και έχει ήδη επενδύσει 2,68 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, δηλαδή του 20% των ομολόγων που έχει εκδώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια των εργασιών της G-20 στις Κάννες το σχέδιο της συμβολής της Ιαπωνίας στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Την περασμένη εβδομάδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισκέφθηκε την Κίνα, την επομένη της ανακοίνωσης της συμφωνίας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, όπου περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την υποστήριξη των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Η επίσκεψή του στο Πεκίνο θεωρήθηκε ως ένδειξη ότι το EFSF θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την οικονομική υποστήριξη της Κίνας.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του EFSF δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στη φάση αυτή διαπραγματεύσεις με την Κίνα, αλλά μόνο διαβουλεύσεις σε προκαταρκτικό στάδιο.