Tα λικέρ είχαν πάντα μια θηλυπρέπεια. Σιγοντάρισαν αρμοδίως οι δεκαετίες του ’50 και του ’60 όπου στις συγκεντρώσεις κατ’ οίκον τα φοντανάκια και τα λικέρ ήταν για τις κυρίες, τα προξενιά και τις κοπάνες από το γυμνάσιο. Κάπως έτσι χτίστηκε ένα μονοδιάστατο μάρκετινγκ γύρω από τα λικέρ. Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα. Τα λικέρ έχουν μια πολύ ιδιαίτερη και σπάνια δυναμική. Ως κατηγορία ποτών έχουν διπλή υπόσταση, αυτήν του φρούτου στην ώριμη εκδοχή του, στη γλυκιά και θελκτική γεύση του, και ταυτόχρονα τη συμμετοχή τους σε ό,τι αφορά τα spirits, αφού έχουν την αψάδα και τη ζέστη του αλκοολικού τίτλου τους.

Αλλοι barmen υμνούν πιο οικολογικές κολεκτίβες, δίνοντας βάση στα βότανα, στα φρούτα και στο νερό, και άλλοι πιάνονται από μια ρετρό διάθεση εκτελεσμένη σε υπερσύγχρονη μανιέρα. Το λικέρ είναι μια γέφυρα που ενώνει αυτά τα δύο. Το blend ιδεών και υλικών βασίζεται σε μια σοφή και νόστιμη αρχή: «Εχω το σπάνιο φρούτο, έχω και τη θέρμη του αλκοόλ. Βάζω ισορροπία στη γλύκα με ένα bitter ή ένα φρέσκο φρούτο που έχει πικάντικη οξύτητα και πετυχαίνω μια νέα ιερή συμμαχία».

Λίτσι, ρόδι, μάνγκο, καρύδι, τζίντζερ σε αρωματική έκρηξη και μια στάλα ζεστασιά από τον αλκοολικό τίτλο. Ποιος θα ζητούσε στο bar-talk of the town ένα λικέρ μπανάνα; Κανείς. Στο σέικερ, όμως, αποδεικνύει ότι μπορεί να παίζει διπλό ρόλο, αφού είναι ο νέος leader για τη σεζόν που ανοίγει. Τα λικέρ φρούτων και καρπών, άλλωστε, δεν βάζουν σπαζοκεφαλιά στον barman, είναι συνεργάσιμα και δεν έχουν εχθρούς από τα spirits, ταιριάζουν λουκούμι.

Τα λικέρ δεν ήταν πρακτικά ποτέ στα αζήτητα, οι μεγάλοι πρωτοπόροι όπως τα Baileys, Tia Maria, Grand Marnier, Cointreau πάντα είχαν μια θέση ισχύος στην μπάρα εντός ή εκτός σέικερ, αλλά οι  λιγότερο γνωστές ετικέτες και οι πιο ψαγμένες γεύσεις είναι η νέα γευστική φρενίτιδα στα κοκτέιλ…

 

Το κοκτεÏλ

Από τον mixologist Γιάννη Πετρή

40 ml Havana Club 3 Y.O. σε λεμονόχορτο 20 ml λικέρ ρόδι 20 ml Cointreau 30 ml πουρέ από passion fruits 30 ml χυμό από ροζ γκρέιπ φρουτ 20 ml χυμό από φρέσκο lime

Μέθοδος: Shake. Σερβίρετε σε ποτήρι τύπου Collins. Γαρνίρετε με λεμονόχορτο και πετροκέρασα.