Υπέρ της πρότασης Βενιζέλου να ψηφιστεί η νέα συμφωνία αμε πλειοψηφία180 βουλευτών τάσσεται η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Με άρθρο της στην ιστοσελίδα Protagon.gr η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας τονίζει ότι η ευθύνη είναι προσωπική για κάθε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας απέναντι στη συνείδησή του και την εντολή που έχει λάβει από το λαό.

«Η ώρα της αλήθειας έφτασε» γράφει η κυρία Μπακογιάννη. «Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό που αρνήθηκαν να αντιληφθούν μόνοι τους το συνειδητοποίησαν μετά από τις επαφές τους με την ευρωπαϊκή ηγεσία».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κρατάει αποστάσεις και από το ΠαΣοκ και από τη ΝΔ: «Το πρόγραμμα διάσωσης με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ελάχιστα εφαρμόστηκε γιατί η κυβέρνηση, άβουλη, διχασμένη και ανίκανη, δεν τόλμησε, ενώ ο λαϊκισμός αντί για την υπευθυνότητα κυριάρχησε στην αντιπολίτευση».

Και καταλήγει προτείνοντας, όχι στις ηγεσίες των κομμάτων, αλλά στους βουλευτές προσωπικά να υπερψηφίσουν την όποια συμφωνία προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ενώ επαναφέρει την πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας.

«Η εμπειρία των τελευταίων μηνών», γράφει, «δείχνει ότι κανένα πολιτικό κόμμα μόνο του δεν έχει τη δύναμη, την πολιτική βούληση και την ανάλογη νομιμοποίηση να προχωρήσει αποτελεσματικά σε δύσκολες-και συνήθως επώδυνες- αποφάσεις…

Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα, από την παρούσα Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Δεν μπορούν να καθυστερήσουν. Έλαχε σ’ αυτούς τους συγκεκριμένους 300 να τις λάβουν.

»Οι καθαρές θέσεις-και το να λεχθεί η πλήρης αλήθεια στον λαό- είναι το ζητούμενο, αν θέλουμε να υπάρχει ενότητα, συσπείρωση και συνεισφορά όλων στην κοινή εθνική προσπάθεια…

Αυτό μπορεί να εκφραστεί από την Βουλή των Ελλήνων μόνο με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την έγκριση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν και το μέλλον της δικής μας χώρας».