Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το θέμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Όπως ανακοίνωσεο εκπρόσωπος της πολωνικής προεδρίας, η προπαρασκευαστική σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επρόκειτο να διεξαχθεί αύριο, πριν από τις συνόδους κορυφής ματαιώθηκε. «Η προεδρία (του ευρωπαϊκού Συμβουλίου) αποφάσισε να μην συγκαλέσει το Ecofin την Τετάρτη», είπε ο εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, υπογραμμίζεται ότι οι εργασίες για το σύνολο του πακέτου μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, θα συνεχιστούν στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η πολωνική προεδρία σημειώνει ακόμη ότι οι εργασίες, στο επίπεδο των υπουργών οικονομικών της ΕΕ, θα συνεχιστούν επί τη βάση των αποτελεσμάτων της αυριανής Συνόδου Κορυφής. Στόχος είναι, όπως υπογραμμίζεται, να υιοθετηθούν το συντομότερο δυνατό όλα τα απαραίτητα στοιχεία και οι λεπτομέρειες του πακέτου.

Έτσι, δεν θα υπάρξει κάποια προπαρασκευαστική σύνοδος, ούτε των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (το Eurogroup), ούτε των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν από τη διπλή σύνοδο κορυφής, αρχικά των ηγετών των 27 χωρών της ΕΕ (αναμένεται να ξεκινήσει στις 21:00, ώρα Ελλάδας) και κατόπιν των ηγετών των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί εκνευρισμό στις δέκα χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και αισθάνονται αποκλεισμένες από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την κρίση χρέους.

Λίγο αργότερα, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι με μήνυμα στο twitter ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν κανονικά την Τετάρτη η Σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, στη συνέχεια, η σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης.

Συνήθως οι συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών προηγούνται των Συνόδων Κορυφής όταν υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία των ηγετών για τα θέματα της Συνόδου. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι υπουργοί ασχολούνται με την διατύπωση των τεχνικών λεπτομερειών και υποβάλλουν το τελικό σχέδιο στη Σύνοδο Κορυφής. Η αναβολή του Ecofin και του Eurogroup είναι σαφής ένδειξη πως οι διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ δεν έχουν γεφυρωθεί.

Την ίδια ώρα, επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκυ Φέρχοφσταντ, το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα φθάσει στο 60%. Ο κ. Φερχόφσταντ επέδειξε στην Ολομέλεια αντίγραφο του σχετικού εγγράφου που, όπως κατήγγειλε, έχει έκταση δυόμισι σελίδων και
κυκλοφορεί στους διαδρόμους της γερμανικής Βουλής.