Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Δε Κίρσνερ επανεξελέγη με χαρακτηριστική άνεση από τον πρώτο γύρο των εκλογών χθες Κυριακή, συγκεντρώνοντας ποσοστό σχεδόν 54%, τρεις μονάδες υψηλότερο από αυτό των προκριματικών εκλογών του περασμένου Αυγούστου.

«Θέλω να συνεχίσω να αλλάζω την ιστορία» είπε σε ομιλία της η Κριστίνα Φερνάντες, την ώρα που χιλιάδες υποστηρικτές της τραγουδούσαν και κουνούσαν σημαίες της Αργεντινής, πανηγυρίζοντας τη νίκη.

«Αυτό που θέλω είναι η συνεργασία… να συνεχίσω να κάνω την Αργεντινή να αναπτύσσεται»
πρόσθεσε.

Εκπληξη της βραδιάς, ο σοσιαλιστής Ερμές Μπίνερ, ο οποίος μπορεί να συγκέντρωσε μόλις 16,8%, ωστόσο, κατάφερε να περάσει στη δεύτερη θέση, πάνω από τον Ρικάρντο Αλφονσίν του ιστορικού Ριζοσπαστικού Κόμματος UCR, ενώ καταποντίστηκαν δύο ακόμα περονιστές υποψήφιοι και βετεράνοι της πολιτικής ζωής της χώρας.

Η Κριστίνα Φερνάντες, γνωστή για τη μαχητικότητά της και την οικονομική ρυθμιστική πολιτική της, σύμφωνα με τη νομοθεσία χρειαζόταν για να επανεκλεγεί είτε το 45% των ψήφων, είτε το 40% με τον δεύτερο να απέχει τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ολα αυτά αποδείχθηκαν απλώς θεωρίες, αφού δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος. Υπενθυμίζεται ότι και το 2007 είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό σχεδόν 45%.

Η πρώτη γυναίκα που εξελέγη άμεσα πρόεδρος της Αργεντινής πιστώνεται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κοινωνικές παροχές στους μη προνομιούχους, οι οποίοι ανέκαθεν αποτελούσαν την εκλογική πελατεία των περονιστών.

Στον αντίποδα βρίσκεται μια εξαιρετικά διχασμένη αντιπολίτευση, χωρίς ουσιαστικά να μπορεί να συγκροτήσει μια αξιόπιστη και ελκυστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Η πολιτική που ακολουθεί αποτελεί συνέχεια του οικονομικού προγράμματος του συζύγου της και τέως προέδρου Νέστορ Κίρσνερ, ο οποίος ανέλαβε να βγάλει τη χώρα από την κοινωνική και οικονομική κρίση που προκάλεσε η χρεοκοπία του 2001.

«Αυτή είναι μια παράξενη νύχτα για μένα» είπε η Κριστίνα Φερνάντες. «Αυτός ο άνδρας που μεταμόρφωσε την Αργεντινή μας καθοδήγησε και μας έδωσε όλα όσα έχουμε και ακόμα περισσότερα» πρόσθεσε, αναφερόμενη στον σύζυγό της.

«Χωρίς αυτόν, χωρίς την ανδρεία και το κουράγιο του, θα ήταν αδύνατο να φτάσουμε εδώ που είμαστε τώρα»
είπε.

Στις χθεσινές εκλογές οι υποψήφιοι του κόμματος της Κριστίνα Φερνάντες επικράτησαν σε 8 από τις 9 επαρχίες, όπου γίνονταν εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη.

Μεταξύ αυτών και η επαρχία του Μπουένος Αϊρες, στην οποία κατοικεί το 40% του πληθυσμού της Αργεντινής, περίπου 18 εκατομμύρια πολίτες. Εκεί επανεξελέγη με συντριπτικό ποσοστό σχεδόν 60% ο Ντανιέλ Σιόλι.

Βάσει των αποτελεσμάτων, οι Περονιστές επανακτούν επίσης τον έλεγχο του Κογκρέσου (Βουλή και Γερουσία), τον οποίο είχαν χάσει στις ενδιάμεσες εκλογές του 2009.