Την 1η Νοεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη των οκτώ κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Το δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει επί της ενστάσεως που προτίθενται να υποβάλουν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για αοριστία του κατηγορητηρίου.

Σύμφωνα πάντα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, οι οκτώ κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και οι τρεις οι οποίοι έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της οργάνωσης, δεν συνδέονται αιτιακά με συγκεκριμένες ενέργειές της. «Το βούλευμα αντικατοπτρίζει τη λογική της συλλογικής ευθύνης και την εγκατάλειψη του αντικειμενικού χαρακτήρα του ποινικού δικαίου, αντίληψη που κερδίζει έδαφος στη χώρα μας και διεθνώς» τόνισε μιλώντας στο ακροατήριο η δικηγόρος της Παναγιώτας Ρούπα, κυρία Δάφνη Βαγιανού.

Η δεύτερη μέρα της δίκης για τον Επαναστατικό Αγώνα διεξήχθη σε γενικές γραμμές σε ήρεμο κλίμα με τον λόγο να δίδεται στους κατηγορούμενους προκειμένου να τοποθετηθούν επί του κατηγορητηρίου, στο οποίο περιλαμβάνονται κατηγορίες για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκρήξεις, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και διακεκριμένες φθορές.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πράξεις της οργάνωσης είχαν στόχο να καταστρέψουν θεμελιώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένες δομές της χώρας και να βλάψουν κομμάτι του πληθυσμού. Οι τρεις κατηγορούμενοι (Νίκος Μαζιώτης, Παναγιώτα Ρούπα, Κώστας Γουρνάς) που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δράση του Επαναστατικού Αγώνα έκαναν λόγο για «πολιτική δίκη και ειδικό δικαστήριο».

Ο Νίκος Μαζιώτης σε γραπτή δήλωση που διάβασε στο δικαστήριο ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αυτοί που έπρεπε να κάτσουν στο εδώλιο και να απολογηθούν για εγκλήματα σε βάρος του λαού είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί, που υπέγραψαν μνημόνιο για την καταλήστευση του λαού, είναι η προηγούμενη κυβέρνηση, (αναφέρθηκε ονομαστικά στους πρωθυπουργούς και υπουργούς των τελευταίων κυβερνήσεων) τραπεζίτες, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, ο Τρισέ, ο Μπαρόζο, ο Στρος – Καν…».

Από την πλευρά της η Παναγιώτα Ρούπα απέρριψε την κατηγορία της διεύθυνσης της οργάνωσης που αποδίδεται σε αυτήν, στον Νίκο Μαζιώτη και στον Κωνσταντίνο Γουρνά. «Ο Επαναστατικός Αγώνας δεν είχε ιεραρχία, είμαστε αναρχικοί δεν πιστεύουμε στην ιεραρχία. Η κατηγορία αυτή μας αποδίδεται επειδή αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη για τη δράση της οργάνωσης και προκειμένου να καταδικαστούμε σε εκατοντάδες χρόνια φυλάκιση», ενώ ο Κωνστανίνος Γουρνάς ανέφερε πως «οι ενέργειες της οργάνωσης ήταν ωφέλιμες για την κοινωνία».

Οι Χριστόφορος Κορτέσης, Ευάγγελος Σταθόπουλος και Σαράντος Νικητόπουλος αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ισχυριζόμενοι ότι η δίωξή τους είναι πολιτική και έχει σχέση με την ένταξή τους στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Και ο Κώστας Κάτσενος αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώ η σύζυγος του Κωνσταντίνου Γουρνά, Μαρία Μπεραχά είπε ότι δεν ήταν μέλος της οργάνωσης και τόνισε πως θεωρεί τη δίωξή της εκδικητική επειδή ο σύζυγός της έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δράση του Επαναστατικού Αγώνα.

Οταν τελείωσαν οι τοποθετήσεις των κατηγορουμένων ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Νίκος Δάβρος τόνισε πως «αν κάποιοι ή και όλοι οι κατηγορούμενοι αποδειχθούν αθώοι είμαστε εδώ όχι μόνο για να το πούμε αλλά και να το φωνάξουμε».