«Μαζί» θα αντιμετωπίσουν τους Κούρδους αυτονομιστές του PKK Αγκυρα και Τεχεράνη. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε σε συνάντηση με τον ιρανό ομόλογό του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί τη στήριξη της Τεχεράνης για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για ένα «κοινό σχέδιο δράσης μέχρι την τελική εξουδετέρωση της τρομοκρατικής απειλής».

Η συνεργασία μεταξύ της Αγκυρας και της Τεχεράνης στο θέμα της «τρομοκρατίας» και ειδικότερα εναντίον του ΡΚΚ είναι το κύριο θέμα που προέκυψε από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα.

Παρά τα μηνύματα φιλίας και συνεργασίας που δόθηκαν, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να μιλήσει ως προς το ζήτημα της Συρίας με τρόπο που υπονοεί διαφωνία προς τους χειρισμούς της Αγκυρας.

«Θα συνεχιστεί η κοινή αποφασιστικότητά μας στην αντιμετώπιση του ΡΚΚ και του PJAK [θεωρείται ‘παρακλάδι’ του ΡΚΚ που δραστηριοποιείται στο Ιράν]. Θα συνεργαστούμε με ένα κοινό σχέδιο δράσης μέχρι την τελική εξουδετέρωση της τρομοκρατικής απειλής» δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Χρειάζεται να δώσουμε την μάχη εναντίον του [προχωρώντας σε μια] πιο σοβαρή συνεργασία» επισήμανε ο Σαλεχί. Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα συνεδριάσει το Τουρκοϊρανικό Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε επίσης πως με τον ιρανό ομόλογό του συζήτησε και το ζήτημα της Συρίας, τονίζοντας ότι «οι εξελίξεις έχουν δείξει ότι δεν μπορεί να επιβιώσει μία διοίκηση που καταπιέζει το λαό της».

«Η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να βρεθεί ειρηνική λύση» είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Δυστυχώς η Συρία δεν στράφηκε στην ειρηνική μετάβαση και προτίμησε να αυξήσει την καταπίεση».

Ο Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στην καταγγελία των ΗΠΑ περί απόπειρας δολοφονίας του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον από το Ιράν. Τόνισε ότι μετέφερε στον ιρανό ομόλογό του τις σχετικές αμερικανικές πληροφορίες και ότι ο Σαλεχί του ανέφερε πως οι ισχυρισμοί είναι αναληθείς.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο ιρανός υπουργός είπε πως «πρόκειται για ισχυρισμούς κενού περιεχομένου».

Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί έκανε λόγο για «κοινό μέλλον» της Τουρκίας και του Ιράν, χρησιμοποιώντας μάλιστα το χαρακτηρισμό «κλαδιά του ίδιου δέντρου». «Δεν είμαστε αντίπαλοι, αλλά αλληλοσυμπληρωνόμαστε» είπε και τόνισε ότι το κύριο θέμα της συνομιλίας ήταν αυτό της «τρομοκρατίας».

Σε εξέλιξη επιχείρηση κατά του PKK

Η επίσκεψη του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας στην Αγκυρα ήλθε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον των Κούρδων ανταρτών του PKK, κυρίως στο έδαφος της Τουρκίας, αλλά και στα όρη του βορείου Ιράκ.

«Το μεγαλύτερο μέρος των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε στη χώρα, με επίκεντρο την περιοχή Τσουκούρτζα και αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις συνεχίζονται σε ορισμένες περιοχές του βορείου Ιράκ» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Απεσταλμένος του Reuters στην Τσουκούρτζα, μια από τις περιοχές στην επαρχία Χακάρι της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις των κούρδων ανταρτών εναντίον των τούρκων στρατιωτών, μετέδωσε ότι πέρα από πτήσεις τουρκικών αεροπλάνων, παρατηρείται χαμηλής κλίμακας στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πραγματοποίησε «ευρείας κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις, υποστηριζόμενες από την αεροπορία, σε πέντε περιοχές του βορείου Ιράκ και στην Τουρκία, στις οποίες πήραν μέρος 22 τάγματα», αλλά δεν προσδιόρισε τον αριθμό των στρατιωτών που εστάλησαν στο ιρακινό έδαφος.

Σύμφωνα με τον Τύπο, πάντως, εκτιμάται ότι περίπου 10.000 στρατιώτες πήραν μέρος στις επιχειρήσεις αυτές.