Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη και του σαουδάραβα υποψήφιου επενδυτή Σουλτάν μπιν Νασέρ μπιν Ραχμάν Αμπντούλ Αλ Σαούντ για την αγοραπωλησία του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (54,7%) της ΠΑΕ, σύμφωνα με όσα διαρρέουν και οι δύο πλευρές.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (21/10) πραγματοποιήθηκε δίωρη συνεργασία των δικηγόρων που εκπροσωπούν τον Τζίγγερ και τον πρίγκιπα προκειμένου να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και κυρίως για να βρεθεί η «χρυσή» τομή στον τρόπο καταβολής των χρημάτων και στην διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να ολοκληρωθεί το deal.

Μάλιστα και από τις δύο πλευρές, που ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Δευτέρα, τονίζεται ότι υπάρχουν διαφορές οι οποίες είναι σημαντικές, όχι όμως ικανές να χαλάσουν την αγοραπωλησία. «Βαδίζουμε αμετάκλητα σε οριστική συμφωνία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του πρίγκιπα κ. Βλάσης Τσάκας, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα δύο εγγυητικές επιστολές από τράπεζα, που καλύπτουν τα ποσά των 20 και 50 εκατ. ευρώ και φανερώνουν την οικονομική επιφάνεια του εντολέα του.

Η δήλωση Τσάκα και οι εγγυητικές

Ο κ. Τσάκας με δήλωση που μοίρασε σε όλα τα ΜΜΕ, αμέσως μετά το ραντεβού των δικηγόρων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προκειμένου να αποφεύγονται αυθαίρετα συμπεράσματα, που ο καθένας μπορεί να δημιουργεί, θεωρούμε καλό να διευκρινίσουμε, ότι καμία διαφωνία δεν προκύπτει επί της ουσίας μεταξύ των δύο πλευρών στη διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα στον Παναθηναϊκό. Η αρχική μας πρόταση, την οποία σήμερα δημοσιοποιούμε, εκτιμήθηκε από εμάς ως τρόπος που τεκμηριωμένα κάλυπτε όλες τις πλευρές. Η καλή διάθεση στο σημερινό ραντεβού των δικηγόρων των δύο πλευρών δείχνει, οτι βαδίζουμε ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ σε οριστική συμφωνία βάσης στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται».

Μαζί με τη συγκεκριμένη δήλωση ο κ. Τσάκας έδωσε στη δημοσιότητα δύο εγγυητικές επιστολές από την τράπεζα HSBC του Λονδίνου (όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο), οι οποίες καλύπτουν το ποσό των 20 και 50 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, που έχει δεσμευτεί να επενδύσει άμεσα στον Παναθηναϊκό ο Σουλτάν και που ζητεί ως εγγύηση η πλευρά Βαρδινογιάννη.

Στη μία αναφέρεται ότι ο πρίγκιπας διαθέτει λογαριασμό στην τράπεζα και είναι ικανός να διαθέσει στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός το ποσό των 50 εκατ. ευρώ οποτεδήποτε δώσει εντολή, ενώ η δεύτερη αφορά το ποσό των 20 εκατ. ευρώ που είναι διατεθειμένος να προσφέρει άμεσα ο σαουδάραβας υποψήφιος επενδυτής για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ και την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών.

Οι ενστάσεις-αιτήσεις και η επιστολή

Από το περιβάλλον του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ επιβεβαιώνεται το καλό κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση και τονίζεται ότι ο Τζίγγερ έδωσε ήδη εντολή στους νομικούς του να καταλήξουν αν μπορούν να προσαρμόσουν στη συμφωνία τις ενστάσεις που έθεσε η πλευρά του πρίγκιπα και αφορούν 1) στην παράδοση του καταστατικού της εταιρείας και των πρακτικών της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, 2) στην προθεσμία καταβολής των χρημάτων από δύο σε τρεις εργάσιμες ημέρες από τη γενική συνέλευση των μετόχων της 4ης Νοεμβρίου, 3) στη διενέργεια οικονομικού και οικονομικού ελέγχου στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και στο χρόνο που θα χρειαστεί (η πλευρά του πρίγκιπα θεωρεί ότι μέχρι τις 4 Νοεμβρίου κάτι τέτοιο δεν θα έχει ολοκληρωθεί) και 4) στην άμεση αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου προτού καταβληθούν τα χρήματα, όπως ζητεί ο πρίγκιπας.

Σημειωτέον ότι από την πλευρά Βαρδινογιάννη επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προσκομιστεί το πρωτότυπο πληρεξούσιο του Σουλτάν, θεωρημένο από αρμόδια αρχή αποδεκτή από τις ελληνικές αρχές.

Αναλυτικά, στην απαντητική επιστολή του δικηγορικού γραφείου του κ. Γεωργόπουλου που εκπροσωπεί την οικογένεια Βαρδινογιάννη προς τον δικηγόρο του πρίγκιπα κ. Πετρόπουλο αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Αξιότιμε κ. Πετρόπουλε,

Αναφέρομαι στη κατόπιν προφορικού σας αιτήματος σημερινή συνάντηση μας κατά την οποία μου αναπτύξατε τα σχόλια σας επί του μη δεσμευτικού MOU, το οποίο σας παρέδωσα την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου εν σχεδίω και προς συζήτηση . Με το email αυτό σας επιβεβαιώνω τα κάτωθι σχόλια σας και τις απαντήσεις μου σε αυτά.

Το πρώτο σχόλιο αφορά την διενέργεια Νομικού Ελέγχου που επιθυμείτε να διεξαχθεί πριν ο πελάτης σας συμμετάσχει στην αύξηση του κεφαλαίου που θα αποφασιστεί από την μετ’ αναβολή Γενική Συνέλευση της 4ης Νοεμβρίου. Ο ισχυρισμός σας ότι ο χρόνος που έχετε στη διάθεση σας δεν είναι επαρκής, φοβούμαι πως δεν είναι ορθός αφού την τελευταία διετία έχουν διεξαχθεί δύο Νομικοί και Οικονομικοί έλεγχοι λόγω των αντίστοιχων αυξήσεων του κεφαλαίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ( βλέπετε πορίσματα ενημερωτικών δελτίων). Για αυτούς τούς λόγους σας διαβεβαιώνω ότι ο νομικός και οικονομικός έλεγχος θα είναι εξαιρετικά σύντομος.

Το καταστατικό που ζητήσατε και το πρακτικό της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης μπορούν να σας δοθούν οποτεδήποτε.

Η παρατήρηση σας ότι η προθεσμία των δύο ημερών για την καταβολή της αυξήσεως των 15.000.000 Ευρώ μετά την λήψη αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως, θα έπρεπε να αντικατασταθεί με την προθεσμία 3 εργάσιμων ημερών, νομίζω ότι είναι εύλογη.

Δεν συμμερίζομαι την άποψη σας ότι θα έπρεπε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να αντικατασταθούν από μέλη της επιλογής του πελάτη σας πριν από την καταβολή του ποσού της αύξησης. Παρόλα αυτά θα μπορούσε να προγραμματιστεί αλλαγή των μελών του Δ.Σ συγχρόνως με την κατάθεση των 15.000.000 Ευρώ. Εξάλλου με την ανάληψη του συνόλου της αυξήσεως του κεφαλαίου κατά 15.000.000 Ευρώ και την εξαγορά του 54,7% των μετοχών των πελατών μου, θα έχει αποκτηθεί από τον πελάτη σας τέτοια πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να προβεί σε ότι αλλαγές θέλει.

Επισημάνατε ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας η συνέχιση της χρησιμοποίησης των εγκαταστάσεων της Παιανίας και ότι επιθυμείτε να γνωρίζετε τους όρους υπό τους οποίους θα παραχωρηθεί η χρήση για μια τριετία. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Η παρατήρηση αυτή θα μεταφερθεί στο πελάτη μου και θα απαντηθεί σε κατάλληλο χρόνο.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσω ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχετε προσκομίσει το πρωτότυπο πληρεξούσιο του πελάτη σας θεωρημένο από αρμόδια αρχή που είναι γνωστή και αποδεκτή από της Ελληνικές αρχές.

Σας ευχαριστώ, Λεωνίδας Κ. Γεωργόπουλος».