Ο πρώτος πραγματικά νέος τύπος φωτογραφικής μηχανής εδώ και αρκετές δεκαετίες παρουσιάστηκε από τη νεοσύστατη αμερικανική εταιρεία Lytro, η οποία δέχεται παραγγελίες για ένα μοντέλο που επιτρέπει στο χρήστη να εστιάζει σε οποιοδήποτε σημείο της εικόνας μετά τη λήψη της.

Φωτό-παιχνιδίσματα

Όταν αυτές οι ψηφιακές φωτογραφίες μεταφερθούν στον υπολογιστή ή αναρτηθούν στο Διαδίκτυο, ο θεατής μπορεί να εστιάσει οπουδήποτε στην εικόνας κλικάροντας με το ποντίκι. Η αλλαγή του εστιακού σημείου μπορεί να κάνει το φόντο καθαρό και τα πρόσωπα στο πρώτο πλάνο θολά, ή το αντίστροφο. Από την Πέμπτη, η Lytro δέχεται παραγγελίες από επίδοξους πελάτες στις ΗΠΑ, αν και οι κάμερες δεν θα παραδοθούν πριν από τις αρχές του επόμενου έτους. Η εταιρεία προσφέρει ένα μπλε μοντέλο των 399 δολαρίων με 8 GB αποθηκευτικού χώρου (επαρκεί για περίπου 350 εικόνες) και μια κόκκινη έκδοση των 499 δολαρίων με τη διπλάσια μνήμη.

Το φωτεινό πεδίο

Το μυστικό είναι ότι ο αισθητήρας των μηχανών της Lytro δεν καταγράφουν μόνο τις ακτίνες φωτός, όπως οι συμβατικές κάμερες, αλλά και τη γωνία υπό την οποία κάθε ακτίνα πέφτει στο φακό. Τα φωτογραφικά αρχεία που προκύπτουν περιέχουν έτσι όλο το «φωτεινό πεδίο» κάθε σκηνής. Αυτό το πεδίο, το οποίο ουσιαστικά αντιστοιχεί σε εικόνες τριών διαστάσεων, μπορεί αργότερα να υποστεί επεξεργασία ώστε να προκύψει η τελική δισδιάστατη εικόνα.

Τα μελλοντικά μοντέλα της Lytro θα προσφέρουν και φωτογράφηση σε τρεις διαστάσεις.

Ο όρος φωτεινό πεδίο προτάθηκε για πρώτη φορά το 1936 από τον Ρώσο φυσικό Αλεξάντρ Γκέρσουν. Η νέα προσέγγιση βασίστηκε όμως στη βραβευμένη διδακτορική διατριβή που ολοκλήρωσε το 2006 στο Στάνφορντ ο Ρεν Εντζί, ιδρυτής της Lytro.

«Η φωτογραφία φωτεινού πεδίου ήταν κάποτε εφικτή μόνο με 100 κάμερες συνδεδεμένες με έναν υπερυπολογιστή στο εργαστήριο» σχολίασε ο ίδιος. Σήμερα είναι εφικτή για οποιονδήποτε χάρη σε μια κάμερα που είναι μικρή, πανίσχυρη και εξαιρετικά εύκολη στη χρήση» είπε.

Φωτο-τηλεσκόπιο
Οι κάμερες της Lytro δεν μοιάζουν καθόλου με συμβατικές φωτογραφικές μηχανές -μοιάζουν περισσότερο με μικρό, χρωματιστό τηλεσκόπιο. Κατασκευασμένη από αλουμίνιο και λάστιχο, η μηχανή έχει ένα φακό στη μία άκρη και μια μικρή οθόνη αφής στην άλλη.

Πίσω από τον κεντρικό φακό βρίσκεται ένας περίπλοκος αισθητήρας που περιέχει μια «συστοιχία μικροφακών» -δηλαδή μικροσκοπικών φακών που καταγράφουν όχι μόνο την ένταση των ακτίνων φωτός αλλά και την κατεύθυνσή τους. Οι εικόνες από τον αισθητήρα αποθηκεύονται σε αρχεία αντίστοιχου μεγέθους με τις συμβατικές ψηφιακές φωτογραφίες.

Για να τις δει όμως κανείς πρέπει να χρησιμοποιήσει το λογισμικό της Lytro, το οποίο υποστηρίζει προς το μόνο τους υπολογιστές Mac της Apple, θα επεκταθεί όμως αργότερα και στα Windows.Το λογισμικό αποθηκεύεται μαζί με κάθε αρχείο ώστε οι χρήστες να μπορούν να αλληλεπιδρούν με τις εικόνες χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσουν ξεχωριστό πρόγραμμα.

Δείτε και ένα ακόμη σχετικό άρθρο στο ΒΗΜΑ SCIENCE: https://www.tovima.gr/science/article/?aid=410135&wordsinarticle=Lytro