Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν μέρος την Τετάρτη στα συλλαλητήρια που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ και η ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την εφεδρεία, τις μισθολογικές περικοπές και τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Ωστόσο δεν έλειψαν και τα επεισόδια από ομάδες κουκουλοφόρων στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία μεταφέρθηκαν 20 τραυματίες ενώ σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ τραυματίστηκαν 38 αστυνομικοί κάποιοι εκ των οποίων υπέστησαν εγκαύματα καθώς οι στολές τους τυλίχθηκαν στις φλόγες από βόμβες μολότοφ. Επίσης κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, η αστυνομία πραγματοποίησε 5 συλλήψεις και 28 προσαγωγές.

Ογκος και πάθος

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από την πλατεία Ομονοίας και κατέληξε στο Σύνταγμα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Περίπου μια ώρα αργότερα άρχισαν να καταφτάνουν τα πρώτα μπλοκ εργαζομένων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Αρεως. Μάλιστα ήταν τέτοιος ο όγκος των διαδηλωτών που δεν ακολούθησαν όλοι την «παραδοσιακή» διαδρομή μέσω της οδού Σταδίου καθώς κάποιοι επέλεξαν να κινηθούν προς το Σύνταγμα μέσω της οδού Πανεπιστημίου.

Περίπου στη μια το μεσημέρι άρχισαν τα πρώτα επεισόδια στο σημείο που είχε στηθεί ο μεταλλικός φράχτης επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος της οδού Ζαλοκώστα, δίπλα από τα ανθοπωλεία.

Νεαροί που φορούσαν κουκούλες επιχείρησαν ανά διαστήματα να μετακινήσουν τον φράχτη πετώντας και αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις που τους απομάκρυναν με περιορισμένη χρήση χημικών. Νωρίτερα διμοιρία των ΜΑΤ είχε δεχθεί επίθεση με βόμβες μολότοφ στην οδό Καποδιστρίου κοντά στην πλατεία Κάνιγγος.

Λίγο αργότερα τα επεισόδια επεκτάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος. Οι κουκουλοφόροι πετούσαν στους αστυνομικούς βόμβες μολότοφ, μεγάλα κομμάτια από μάρμαρο που έσπαγαν με σφυριά, πέτρες, ξύλα, μεταλλικά κάγκελα που έβγαζαν από τα πεζοδρόμια, μεταλλικούς κάδους απορριμμάτων ενώ κάποιοι άλλοι έσπαγαν βιτρίνες καταστημάτων, προσόψεις τραπεζών, φωτεινούς σηματοδότες και έβαζαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων ακόμα και σε μια «πλατφόρμα» έξω από καφετέρια στο πλακόστρωτο της οδού Βουκουρεστίου δίπλα από το θέατρο Παλλάς. Οι αστυνομικοί για να τους απομακρύνουν έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Μάλιστα μια εστία επεισοδίων δημιουργήθηκε σε απόσταση αναπνοής από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να κινηθεί προς τις σκάλες που οδηγούν στο προαύλιο της Βουλής. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων πυρπολήθηκαν και δυο φυλάκια στο πλακόστρωτο του Μνημείου.

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης και σε άλλα σημεία όπως στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, στην Ερμού, στη Μητροπόλεως, στην Φιλελλήνων – όπου τυλίχθηκε στις φλόγες η είσοδος κτιρίου με γραφεία – στα Προπύλαια, στην οδό Σταδίου αλλά και στην οδό Ακαδημίας όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις. Η ένταση επεκτάθηκε αργά το απόγευμα προς τη λεωφόρο Συγγρού μπροστά από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής αλλά και προς το Μοναστηράκι έξω από το σταθμό του Ηλεκτρικού.

Επιπλέον άγνωστοι άρπαξαν το υπηρεσιακό όπλο ειδικού φρουρού στην διασταύρωση των οδών Σόλωνος και Βουκουρεστίου ο οποίος φορούσε πολιτικά και δεν έπαιρνε μέρος στα μέτρα ασφαλείας για τις συγκεντρώσεις.

Νωρίτερα επεισόδια έγιναν σε κτίριο της περιφέρειας Αττικής στη λεωφόρο Συγγρού, στο οποίο επιχείρησε να εισβάλει ομάδα διαδηλωτών. διαδηλωτές, όμως επενέβησαν αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα.

Επιχείρηση εκκαθάρισης

Ηαστυνομία είχε προβεί νωρίτερα σε μαζική επιχείρηση εκκαθάρισης της πλατείας Συντάγματος από τους διαδηλωτές. Διμοιρίες των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ, χρησιμοποιώντας χημικά και βόμβες κρότου – λάμψης έχουν εκδιώξει χιλιάδες διαδηλωτές προς το Ζάππειο και την Βουκουρεστίου, ενώ αυτή τη στιγμή επιχειρούν να καταλάβουν και το νότιο σημείο της πλατείας προς την οδό Ερμού.


Στο ίδιο σημείο πραγματοποιήθηκαν άγριες μάχες μεταξύ νεαρών και αστυνομικών, κυρίως στις οδούς Ερμού και Καραγεώργη Σερβίας. Η εικόνα στην γύρω περιοχή ήταν αποκαρδιωτική, καθώς κάδοι σκουπιδιών φλέγονταν, δημιουργώντας πυκνό καπνό και – σε συνδυασμό με τα χημικά – προκαλώντας πλήρη ασφυξία.

Σημειωτέον ότι στην πυρά παραδόθηκαν δύο φυλάκια, αυτό του επόπτη της προεδρικής φρουράς του Αγνώστου Στρατιώτη και ένα δεύτερο στην πλαϊνή είσοδο του Κοινοβουλίου. Επίσης, άγνωστοι έκαψαν το εκδοτήριο της ΕΘΕΛ , ένα κόσκι με εφημερίδες που βρίσκεται έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε και ένα από τα νέα γραφεία της Βουλής, επί της συμβολής των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως.

Σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων και προσόψεις τραπεζών, μάρμαρα από πεζοδρόμια και παγκάκια, γλάστρες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μετατραπεί σε αυτοσχέδιο πυρομαχικό, έχει ξηλωθεί από τους κουκουλοφόρους.

Το χρονικό του συλλαλητήριου και των επεισοδίων

Στο ύψος του πολυχώρου Attica στην οδό Πανεπιστημίου, ομάδες νέων έσπασαν πλάκες και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους «From Italy to Greece one solution – revoltuion».

Πεδίο μαχης θύμιζε το κέντρο της Αθήνας ολόκληρη την ημέρα και τα σημάδια της καταστροφής ήταν ορατά παντού. Κουκουλοφόροι ξήλωσαν κάγκελα περίφραξης, σιδερένιους κάδους, ακόμη και πλάκες πεζοδρομίου, για να τα χρησιμοποιήσουν κατά των αστυνομικών.

Τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ νεαρών και αστυνομικών στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.Νωρίς το μεσημέρι το ΠΑΜΕ βρισκόταν στην πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, ενώ το μπλόκο των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ βρίσκονταν στην κάτω πλευρά της πλατείας, στην οποία επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Περιφρούρηση του ΠΑΜΕ


Πριν το μεσημέρι, πολυάνθρωπη ομάδα περιφρούρησης του ΠΑΜΕ είχε σταματήσει την κυκλοφορία των υπολοίπων μπλοκ των διαδηλωτών στο ύψος της οδού Αμερικής, ενώ σημειώθηκε και μικροεπεισόδιο με εθνικιστική ομάδα.

Ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης εξαπέλυσε η Αστυνομία κοντά στα λουλουδάδικα της Βουλής όταν ομάδες διαδηλωτών έπεσαν πάνω στον «φράκτη» που έχει στηθεί μπροστά από το Κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, έχουν σημειωθεί και οι πρώτες προσαγωγές υπόπτων από την αστυνομία, η οποία εφαρμόζει σκληρά μέτρα ασφαλείας, όπως «μπλόκα» στους δρόμους γύρω από το Κοινοβούλιο, κλείσιμο των σταθμών Μετρό του Συντάγματος και του Ευαγγελισμού και η τοποθέτηση του «διάσημου» μεταλλικού φράκτη στο ύψος των ανθοπωλείων της Βουλής.

Η αστυνομική παρουσία είναι εντυπωσιακά μεγάλη, με πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ να βρίσκονται σε ετοιμότητα στους περισσότερους κάθετους δρόμους του ιστορικού κέντρου.
Νωρίτερα, χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν καλύψει την Πατησίων και μεγάλα μπλοκ, όπως αυτό των ιδιοκτητών ταξί στην 3ης Σεπτεμβρίου, απλώνονταν και στους παράλληλους δρόμους, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες των συνδικαλιστών.

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια εκδηλώθηκαν γύρω στη 1.30 όταν ομάδες νεαρών στην Καποδιστρίου, πίσω από την Ομόνοια, πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, η οποία απάντησε με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, επιχειρώντας να τους διαλύσει.

Βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών εκτόξευσε γύρω στις δύο ομάδα νεαρών διαδηλωτών στις οδούς Ζαλοκώστα και Αμαλίας. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και ρίψη βομβών κρότου – λάμψης.

Παράλληλα, την ίδια ώρα, εκτυλίσσονταν επεισόδια στη γωνία Ακαδημίας και Κανάρη, όπου έχει φτάσει η πορεία των ταξιτζήδων, οι οποίοι δεν μπορούν να προχωρήσουν από εκείνη την πλευρά προς το Σύνταγμα, όπου αποκλείει την πρόσβαση ο μεταλλικός φράκτης.

Επίθεση είχε σημειωθεί και στις 11.00 το πρωί από ομάδα αγνώστων εναντίον αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι βρίσκονταν σταθμευμένοι στην πλατεία Καισαριανής. Από την επίθεση με πέτρες τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός.