Μεγαλύτερες εμφανίζονται συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές ατόμων που διατηρούν μακριές λίστες φίλων σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως π.χ. το Facebook, αναφέρει νέα βρετανική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του University College του Λονδίνου (UCL), διαπιστώθηκε άμεση σχέση μεταξύ του αριθμού των «φίλων» που μπορεί να διατηρεί κάποιος στο ηλεκτρονικό του προφίλ και του μεγέθους τεσσάρων περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τις συναισθηματικές αντιδράσεις και τις κοινωνικές διαδράσεις.

Παρόλα αυτά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουν κατά πόσον ο αριθμός των φίλων επιδρά πραγματικά στο μέγεθος των συγκεκριμένων περιοχών, ή εάν τα άτομα που εμφανίζουν τις συγκεκριμένες διαφορές διαθέτουν απλά διαφορετική εγκεφαλική «καλωδίωση» ώστε να έχουν περισσότερους φίλους.

«Η ενδιαφέρουσα ερώτηση τώρα είναι κατά πόσο οι συγκεκριμένες εγκεφαλικές δομές αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου – κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μας βοηθήσει να δούμε κατά πόσο η χρήση του Ίντερνετ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας» αναφέρει ο ερευνητής δρ. Ριότα Κανάι.

Ηλεκτρονική κοινωνική δικτύωση στον… τομογράφο

Με τη βοήθεια της μεθόδου της μαγνητικής τομογραφίας (MRI) οι ειδικοί μελέτησαν τον εγκέφαλο 125 φοιτητών, εκ των οποίων όλοι διατηρούσαν προφίλ στο Facebook. Στη συνέχεια, επαλήθευσαν τα ευρήματά τους σε άλλους 40 εθελοντές.

Ανακάλυψαν μία ισχυρή σχέση μεταξύ του αριθμού των ηλεκτρονικών «φίλων» των χρηστών και της ποσότητας της φαιάς ουσίας στην αμυγδαλή, στην δεξιά άνω κροταφική αύλακα, στην αριστερή μέση κροταφική έλικα και στον δεξιό ενδορινικό φλοιό. Η φαιά ουσία είναι ο εγκεφαλικός ιστός στον οποίο συμβαίνουν οι νοητικές διεργασίες.

Το πάχος της φαιάς ουσίας στην αμυγδαλή, κατά τους ειδικούς, φάνηκε να σχετίζεται με τον αριθμό των πραγματικών φίλων που διατηρούσαν οι συμμετέχοντες στον κοινωνικό τους κύκλο. Ωστόσο το μέγεθος των υπόλοιπων τριών περιοχών φάνηκε να συνδέεται με τον αριθμό των διαδικτυακών επαφών.

Κατά μέσο όρο, οι φοιτητές διέθεταν περί τους 300 φίλους. Υπήρχαν όμως ανάμεσά τους και οι βαριά «δικτυωμένοι» οι οποίοι διατηρούσαν λίστες φίλων που καταμετρούσαν 1.000 επαφές.

Με περισσότερους από 800 εκ. ενεργούς χρήστες παγκοσμίως, το Facebook αποτελεί έναν γίγαντα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των νεαρότερων ηλικιών.

Το Διαδίκτυο αλλάζει τον εγκέφαλο;

«Τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα ασκούν τεράστια επιρροή στους χρήστες τους, ωστόσο για την ώρα κατανοούμε πολύ λίγα ως προς την επίδραση που προκαλούν στον εγκέφαλό μας. Όλο αυτό έχει οδηγήσει στη θεωρία ότι το Διαδίκτυο είναι κακό για εμάς» σχολιάζει ο ερευνητής Τζέρεντ Ρις από το UCL.

«Θα μπορούσαμε λοιπόν, δανειζόμενοι πανίσχυρα εργαλεία από τον χώρο της νευροεπιστήμης να απαντήσουμε σε κάποια από τα σημαντικά αυτά ερωτήματα – δηλαδή, ποιες είναι οι επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων και συγκεκριμένα των διαδικτυακών κοινωνικών δικτύων στον εγκέφαλό μας» καταλήγει ο ειδικός.