Μια απρόσμενη ανακάλυψη έκαναν ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία που διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα της έντασης του ηλιακού φωτός στον πλανήτη δεν εντοπίζονται στις ερήμους αλλά στις μεγάλες χιονισμένες οροσειρές. Έτσι σύμφωνα με ειδικούς η συλλογή ηλιακής ενέργειας θα ήταν πιο αποδοτική αν γινόταν σε αυτές τις περιοχές. Να δημιουργηθούν δηλαδή ηλιακά πάρκα στα Ιμαλάια ή τις Άνδεις.

Πιο ψηλά πιο αποδοτικά

Ερευνητές από το ΜΙΤ σε συνεργασία με επιστήμονες στην Ιαπωνία χαρτογράφησαν την ένταση του ηλιακού φωτός στον πλανήτη και διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα της βρίσκονται στα Ιμαλάια και τις Άνδεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς η γήινη ατμόσφαιρα απορροφά μέρος της έντασης του ηλιακού φωτός και έτσι αυτή μειώνεται όσο το ηλιακό φως πλησιάζει την επιφάνεια της θάλασσας. Με αυτό το δεδομένο η συλλογή του ηλιακού φωτός σε μεγάλα υψόμετρα θα περιορίσει τις απώλειες.

Ένας επιπλέον λόγος για να γίνεται η συλλογή του ηλιακού φωτός σε μεγάλα υψόμετρα είναι και οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν εκεί. Στα ηλιακά πάρκα που βρίσκονται σε περιοχές που οι θερμοκρασίες κυμαίνονται πέριξ των 40 βαθμών Κελσίου το 13% της ενέργειας που παράγουν μετατρέπεται σε θερμότητα και τελικά χάνεται.

«Υπάρχουν πολλές αναπτυσσόμενες κοινότητες που ζουν στους πρόποδες των Ιμαλαΐων και θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας» υποστηρίζει ο Κιθ Μπάρναμ, ερευνητής φωτοβολταικών συστημάτων στο Imperial College London.